28% dintre copiii sub 5 ani au carii

Elevii americani pierd anual peste 50 de milioane de ore de scoala din cauza problemelor care apar in urma netratarii la timp a afectiunilor dentare, precum durerea sau necesitatea tratamentului de urgenta, arata ultimele studii desfasurate in SUA.Din acest motiv, specialistii recomanda ca problemele dentare sa fie tratate in timpul vacantelor, in special vara, cand cei mici sunt relaxati si dispun de mult timp liber.

Medicii avertizeaza ca, ramase nerezolvate, afectiunile dentare ale copiilor pot duce la aparitia problemelor de vorbire, la inabilitatea de a dezvolta o viata sociala normala sau chiar la scaderea respectului de sine. Acestea trebuie insa tratate diferit, in functie de varsta, avertizeaza medicii stomatologi pediatri.

Cariile sunt asociate cu dintii permanenti, insa ele apar frecvent si in cazul dintilor de lapte si pot avea efecte negative asupra cresterii sanatoase a dintilor permanenti, afectand radacinle acestora.

Mai mult, netratarea dintilor de lapte poate avea consecinte pe termen lung atat asupra danturii definitive, cat si asupra intregului organism, infectiile dentare fiind transmise prin fluxul sangvin catre organele vitale.

„Statisticile de specialitate arata ca 28% dintre copiii sub 5 ani au carii, ceea ce este un fapt ingrijorator. Problemele dentare pot fi destul de greu de depistat la varste mici, de cele mai multe ori acestea putand fi observate doar de catre medicul dentist. APDA (Asociatia Americana a Medicilor Pedodonti) recomanda ca prima vizita la dentist sa fie facuta la 6 luni dupa aparitia primului dinte sau cel tarziu la varsta de 2 ani, iar ulterior copilul sa fie consultat o data la 6 luni de catre medicul dentist”, spune dr. Oana Taban, medic stomatolog pediatru, managerul unei clinici de profil.

In cazul copiilor care au inceput deja sa mearga la scoala, afectiunile dentare pot avea repercusiuni negative asupra dezvoltarii lor intelectuale si sociale, sustin medicii. Potrivit specialistilor, micutii se pot confrunta cu probleme de concentrare si de memorie.

Afectiunile dentare creeaza dificultati in alimentatia zilnica a copiilor. Pot aparea astfel cazuri in care cei mici nu se hranesc adecvat, iar lipsa vitaminelor si nutrientilor necesari poate determina probleme de dezvoltare atat la nivel fizic, cat si la nivel cognitiv si intelectual.

Deficientele nutritionale pot avea, de asemenea, efecte negative asupra performantelor scolare, abilitatii de concetrare si indeplinire a sarcinilor, precum si asupra comportamentului.

Copiii au adesea probleme in a verbaliza durerea, manifestand stari precum anxietatea, oboseala, depresia, iritabilitatea sau refuzul de a se implica in activitati care in mod normal le fac placere.

„Inca de la varste mici, copiii trebuie sa fie obisnuiti cu mersul la medicul stomatolog, ca o deprindere pentru ingrijirea sanatatii lor orale. Parintii trebuie insa sa cantareasca cu atentie momentele in care ii aduc pe copii la stomatolog, dar si metodele de tratament folosite pentru cei mici. Spre exemplu, acum, in timpul vacantei de vara, este o perioada potrivita pentru mersul la dentist, deoarece copiii sunt relaxati si deschisi la experiente noi. In plus, pentru copiii anxiosi exista metode noi de tratament care sa le usureze vizita la medic: inhalosedarea si analgosedarea, tehnici de sedare de ultima ora care nu prezinta absolut niciun fel de efect advers asupra organismului”, conchide dr. Taban.

Sursa: gandul.info


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s