Probleme majore in timpul sarcinii

Corpul unei femei insarcinate trece prin numeroase schimbari in cele noua luni de sarcina, datorate in principal cresterilor nivelului hormonal din organism.

Majoritatea acestor schimbari sunt normale, dar exista si schimbari care necesita interventia de urgenta a medicului sau o supraveghere atenta a sarcinii. Iata cateva din aceste probleme:

1. Sangerari vaginale :
Intotdeauna trebuie sa iti anunti medicul cand observi o sangerare vaginala, chiar daca nu intotdeauna trebuie sa te ingrijorezi. In primul trimestru, poate fi un semn de sarcina extrauterina sau de avort spontan. Dar poate fi si o sangerare normala, atunci cand ovulul fecundat se implanteaza in mucoasa uterina – asta se intampla in perioada in care ar fi trebuit sa ai in mod normal menstruatia -. Numai un medic iti poate pune diagnosticul corect, deci nu ezita sa ajungi urgent la spital, pentru a evita pericolul unui avort.
Daca ai sangerari in trimestrul al II-lea de sarcina, acesta poate fi un semn ca placenta este implantata jos in uter – placenta praevia – sau ca a inceput sa se dezlipeasca de uter, situatii in care trebuie sa renunti la orice efort fizic si sa mergi urgent la spital, pentru a urma indicatiile medicului ginecolog.O alta cauza a sangerarilor vaginale o reprezinta infectiile vaginale.
In trimestrul al III-lea, spre sfarsitul sarcinii, sangerarile vaginale pot fi un semn ca nasterea se apropie. Daca sangele este amestecat cu mucus, este posibil sa fi pierdut dopul gelatinos si trebuie sa fii pregatita, pentru ca nasterea se va petrece in curand – in cateva ore sau cateva zile. Anunta-ti medicul, dar nu pleca la spital inainte de a avea contractii regulate – la fiecare 5 minute, fiecare contractie durand aproximativ 1 minut.[page]

2. Colestaza de sarcina:
Daca suferi de mancarimi usoare, mai ales pe burtica, trebuie sa stii ca este ceva normal in timpul sarcinii, din cauza schimbarilor hormonale din corp sau a intinderii pielii de pe abdomen. Daca insa aceste mancarimi se agraveaza, mai ales in ultimul trimestru, asociindu-se cu ingalbeniri ale pielii sau ale ochilor, trebuie sa iti anunti de urgenta medicul, deoarece poate fi un semn de colestaza de sarcina, o afectiune a ficatului care poate provoca nasterea prematura sau poate cauza probleme fatului. Riscul de a suferi de aceasta boala este cu atat mai mare cu cat au mai fost cazuri in familia ta.

3. Pre-eclampsia:
In timpul sarcinii, este important sa iti verifici tensiunea arteriala de cate ori megi la medic, deoarece hipertensiunea poate fi primul semn ca suferi de pre-eclampsie. In cele mai multe din cazuri, gravida poate acuza dureri de cap sau de burta, tulburari vizuale, greturi, febra, diaree sau poate avea picioarele umflate. Totusi exista si persoane care nu au niciunul din aceste simptome, si totusi sufera de forme severe ale pre-eclampsiei.
In forme usoare nu este un pericol pentru mama si copil. Dar daca situatia se inrautateste, poate afecta sanatatea si viata mamei, dar si sanatatea si viata copilului. In cazuri extreme, medicul poate provoca nasterea inainte de termen.

4. Copiii care se dezvolta greu:
In cazul in care o ecografie arata ca bebelusul din burtica are o greutate sub medie, sarcina ta trebuie monitorizata atent. Te poti afla in aceasta situatie daca ai mai nascut copii sub medie sau daca esti o gravida care nu a renuntat la fumat in timpul sarcinii. In ultimul trimestru de sarcina trebuie sa fii foarte atenta la miscarile copilului : daca ti se pare ca se misca mai putin sau deloc, mergi la medic de urgenta. In cazuri extreme, medicul poate provoca nasterea inainte de termen.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s