De ce nu sunt recomandate jucariile zgomotoase pentru bebe

De ce nu sunt recomandate jucariile zgomotoase pentru bebe

Cand alegi jucarii pentru bebe, este important sa te gandesti si la volumul lor, intrucat jucariile zgomotoase pot fi chiar periculoase pentru auzul puiului de om. La Parinti de Pici, iti spunem de la ce nivel de decibeli sunt deranjati bebelusii si cum sa alegi cu grija jucariile lor.

Instrumente muzicale, telefoane de jucarie, masinute, roboti, animale si papusi care vorbesc sau canta – acestea sunt cateva dintre jucariile zgomotoase, pe care le poti gasi in magazinele pentru copii si poate chiar printre jucariile micutului tau.

E bine de stiut, totusi, ca multe jucarii muzicale au un volum sonor foarte mare, in conditiile in care auzul copiilor este oricum destul de sensibil, iar ei obisnuiesc sa stea foarte aproape de jucarii – astfel ca sunetele se aud si mai tare.

Urechile suporta, in general, destul de bine zgomotele, dar sa stii ca exista un risc destul de mare de pierdere a auzului atunci cand ne expunem prea mult timp la zgomote care depasesc 95 de decibeli. (Ca sa-ti faci o idee despre ce inseamna asta, gandeste-te ca zgomotoul facut de o motocicleta poate atinge 100 de decibeli.) Culmea, s-a observat ca exista si multe jucarii pentru copii care depasesc nivelul critic de 90-95 de decibeli, mai ales atunci cand sunt tinute aproape de ureche.

De aceea ar fi bine sa citesti cu atentie etichetele jucariilor sonore, inainte sa le cumperi, sa afli care e nivelul de decibeli pe care il produc – asta daca scrie pe eticheta.

Altfel, poti folosi diverse aplicatii mobile pentru a testa nivelul de decibeli la care micutul tau e expus atunci cand se joaca cu diverse jucarii sau chiar si atunci cand asculta muzica sau priveste la televizor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s