Cine ii invata pe copii despre sex?

Da, cuvantul de ordine este acel tabu de care se feresc cam toti parintii: sexul. Cine le vorbeste copiilor despre sex? Cand si cum?

In editia de joi a emisiunii Psihotaclale, Cristina Trepcea ne-a invitat sa dezbatem impreuna un subiect controversat, la care, de obicei, taticii rosesc si pe care mamicile il amana cat mai mult: educatia sexuala.

Fie ca lasi discutia despre sex pe mai tarziu, fie ca explici in termeni prea vagi, fie ca delegi scolii intreaga poveste, vrem sa aflam cum vezi tu acest subiect delicat. Cum alegi sa abordezi aceasta conversatie? Ce ii explici copilului tau si ce lasi nespus? Crezi ca mai este sexul un tabu?

Asteptam mesajele tale in rubrica de comentarii.

caseta telefon anonim 2

Vrei sa asculti si alte subiecte dezbatute? Intra pe pagina Psihotaclale.


3 comentarii la „Cine ii invata pe copii despre sex?”

  1. In calitate de parinte, cred ca e important ca toti copiii sa primeasca o educatie sexuala responsabila si lucrul acesta sa nu depinda exclusiv de familie. Copiii de azi sunt înconjuraţi de mesaje cu conotaţii sexuale de mici: când deschid televizorul si vad reclame, în drum spre şcoală când trec pe lângă chioşcurile de ziare, când se uită cu prietenii pe Facebook etc. A-i lăsa fără o îndrumare dintr-o sursă avizată în acest domeniu este ca şi când le-am da un colac de înot spart când nu stiu să înoate. Îi expunem unor riscuri semnificative: ca ei să înveţe informaţii, atitudini şi comportamente greşite, sa le lipseasca deprinderea de a aborda acest subiect la modul serios cu adultii din jur si sa nu se poata apara de eventuale acte de violenta sexuala.

    Educatia sexuala este un drept fundamental legat de dreptul la sanatate si este prin urmare o obligatie a statului sa asigure aceasta educatie prin invatamintul de masa pre-universitar, la toate nivelele, cu un continut adaptat varstei elevilor. Va invit sa vedeti demersurile Coalitiei pentru Egalitate de Gen in acest sens http://ongen.ro/11838/

  2. Sunt o eleva de 14 ani .Am gasit acest articol in timp ce citeam, tot pe aceasta pagina, cum sa faci un curcubeu din lichide pentru fizica .Poate ca acest articol este pentru parinti dar am simtit nevoia sa va spun ce parere am despre acest lucru.
    Pana in clasa a doua , nu am stiut ce inseamna termenul „sex” . Intr-o zi , in timpul pauzelor dintre orele de la scoala , un baiat mai mare de cat mine (in clasa a treia) avea o punga umflata pe care o tinea in zona genitala , lucru care mi se pare in acest moment absurd si fara un strop de inteligenta.Respectivul copil a venit spre mine si facea miscari obscene in timp ce o colega radea (fetita stia deja ce mesaj ascuns aveau miscarile).Confuza,m-am dus in clasa fugind pentru ca nu intelelgeam ce semnifica punga aia si de ce venea la mine si facea asa baiatul ala . M-am dus acasa,i-am povestit mamei iar ea mi-a spus ca acea punga umflata reprezenta penisul baiatului iar miscarea pe care o reproducea insemna ca organul lui genital era introdus in vagin . La inceput am fost captivata (in sensul ca nu-mi venea sa cred ce imi zicea mama) .Cu timpul am observat ca ,fara sa-mi dau seama ,injuraturile,unele miscari si desene sunt legate de sex . Prin clasa a 4-a, am fost la un magazin iar la casa , asteptand sa ne vina randul , am observat anumite cutii colorate pe care scra „Durex” .Le-am luat iar mama mi-a zis sa nu le mai ating si le-a pus la loc ceea ce a fost ciudat .Pana la urma am aflat ce sunt alea in clasele gimnaziale deoarece ,baietii incepand de prin clasa a 4-a, incep sa-si dezvolte cunostintele despre un act sexual .
    Cu toate acestea,un copil poate afla de la parinti (foarte rar)!Dar daca parintii nu au curaj sa zica un cuvant legat de sex,vor afla in urmatorii ani de la dragii lor colegi !Afara,cand joaca un football sa nu credeti ca nu-si dezvolata vocabularul licentios si ca nu invata sa arate semne sau sa le deseneze !Nu va faceti griji!Noi invatam de unde prindem ! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s