Canta la… umerase

Invata-ti copilul despre proprietatile sunetului, cu ajutorul unor umerase, prin acest experiment teribil de amuzant, dar foarte instructiv.

Sunetul este creat prin vibratii si se propaga mult mai bine prin solide si lichide, decat prin aer. Asa ca, experimenteaza acest lucru cu micutul tau.

Ai nevoie de: umerase (de metal, de plastic, de lemn – foloseste toate modelele pe care le ai) si doua bucati de sfoara (cam de 40 cm fiecare)

Ce sa faci:

  • Leaga fiecare bucata de sfoara la baza unui umeras – o bucata in dreapta si cealalta in stanga – ca in imaginea de mai jos:

umeras

  • Infasoara cate o bucata de sfoara pe degetul aratator de la fiecare mana, astfel incat umerasul sa se poata legana in voie.
  • Tinand astfel umerasul, prin balansare, loveste-l de un obiect de metal (sau roaga pe cineva sa loveasca umerasul cu o lingura). Descrie sunetul pe care il auzi.
  • Acum, incearca acelasi lucru, dar astupandu-ti urechile cu degetele aratatoare (pe care inca sunt infasurate bucatile de sfoara). Cum s-a schimbat sunetul?
  • Ideal este sa incerci asta cu diferite tipuri de materiale, pentru a observa mai bine fenomenul.

Ce se intampla:

In mod normal, sunetele pe care le auzim ajung la urechile noastre prin aer. Dar sunetul se propaga si prin solide si lichide, intr-un mod mult mai eficient. (O metoda de a auzi sunetul prin apa este sa iti tii o ureche in apa, in timp ce lovesti cu o lingura cada.)

Cand ti-ai astupat urechile cu degetele aratatoare, vibratiile create de umeras s-au propagat prin sfoara si asa ai ajuns sa auzi un sunet mai puternic.

Ai gasit umerase prin casa? Ai incercat experimentul? Spune-ne aici ce ai observat.

Iata si un video prin care poti intelege experimentul mai bine. Atentie insa! Sunetul pe care il vei auzi in acest clip nu este acelasi pe care il veti auzi tu insuti/insati sau copilul tau, facand experimentul.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s