Traditii de Martisor

Te-ai pregatit pentru Martisor? Maine este prima zi de primavara, asa ca hai sa o intampinam cu un snur impletit la mana si zambete pe chip!

Exista numeroase traditii si legende legate de Martisor, prea multe pentru a fi povestite intr-o singura zi. Un lucru, insa, este clar: prima zi de primavara aduce noroc si bucurie.

Fie ca vrei sa urmezi aceste obiceiuri, fie ca nu, sarbatoreste si tu sosirea primaverii cu flori, martisoare si snururi alb-rosii. Intra pe la noi, sa vezi ce felicitari ti-am pregatit!

La noi in tara, unul dintre obiceiuri este ca parintii sa le lege copiilor, la mana sau la gat, un snur de Martisor cu o moneda. Astfel, cei mici vor avea noroc si sanatate tot anul. De asemenea, femeile tinere primesc un lant de margarete, asociat cu puterea si norocul. Dupa 12 zile, Martisorul se scoate si se leaga de un pom roditor, pentru a face multe fructe in anul respectiv.

Alta traditie este cea legata de Baba Dochia. Simbolul primaverii se poarta in zilele de 1-9 martie. Copiii, doamnele si domnisoarele isi aleg una dintre cele noua zile ca reprezentare a anului. Astfel, o zi insorita prevesteste un an bun, in timp ce una mohorata… ei bine, sunt doar superstitii.

In credinta populara, Martisorul simbolizeaza „funia anului”. Culorile alb si rosu reprezinta cele doua anotimpuri opuse – iarna, respectiv vara.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s