Astazi este Ziua mondiala a sindromului Down

21 martie reprezinta Ziua Mondiala a Sindromului Down si este marcata si in Romania.

Pentru a sarbatori evenimentul, World Down Syndrome Day a lansat un film numit „Let us in!” – “Permiteti-ne!”, realizat in parteneriat cu grupurile de sindromul Down in 45 de tari, filmul dispunand de o persoana cu Sindrom Down din fiecare tara.

Tema campaniei lansata cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down (WDSD) se refera la furnizarea de informatii de inalta calitate, ce trebuie acordate parintilor dupa ce au primit un diagnostic prenatal sau postnatal al sindromului Down, sub sloganul: „Informeaza corect, porneste corect”.

Se pune accentul pe constientizarea importantei unor informatii corecte provenite de la specialisti, pentru ca parintii sa inteleaga si sa actioneze cu discernamant, atunci cand sunt anuntati despre diagnosticul unui copil cu sindrom Down.

Sindromul Down (trisomia 21) reprezinta o afectiune cromozomiala (o afectiune din nastere, care este prezenta la copil inca din momentul conceperii) cauzata de prezenta unui cromozom 21 suplimentar. Cromozomii sunt structuri microscopice prezente in fiecare celula din fiecare tesut al organismului.

Riscul global de nastere a unui copil cu sindromul Down este de 1 la 800 de nasteri (0,12%). Avand in vedere acest fapt, se poate estima ca in Romania sunt in jur de 30.000 de persoane cu trisomie 21. In anul 2009, au fost declarati de catre medicul de familie un numar de 102 cazuri de copii cu varste cuprinse intre 0-1 an, diagnosticati cu sindrom Down (fata de 74 in 2007 si 106 in 2008).


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s