Aniversarile copiilor

Ce indragesc foarte mult copiii? Joaca, alergatul, desenele animate, inghetata si bineinteles …petrecerile. Daca in fiecare zi ar fi cate o aniversare, o zi de nastere ori un alt prilej de a petrece, copiii se vor simti minunat. Si nu numai ei. Cui nu i-ar placea sa mearga la cate o o mica petrecere macar la trei zile?

Acest moment este un bun prilej de relaxare, intalnire cu prietenii, dans, gustari delicioase si multa voie buna.

Insa, cel mai placut eveniment, emotionant si asteptat cu nerabdare este ziua de nastere a micutului ori ziua onomastica. Copilul se simte foarte bine, este in centrul atentiei, i se permit o gramada de lucruri (cumparaturi pentru el, o inghetata in plus, inca o ora la locul de joaca, o tinuta dupa gustul lui, etc), care poate ii sunt refuzate in alte zile si in plus primeste cadouri pe care le desface tremurand de emotie.

Se intampla insa uneori ca cel mic sa uite de magia momentului, de faptul ca este un moment unic in viata lui – in special cand este vorba de ziua de nastere. Astfel, daca i se va permite, el va ,,cere” cadoul parintilor, considerand ca este dreptul lui sa aleaga un nou computer, noua colectie de hainute ori o alta bicicleta, pentru faptul ca este ziua lui si trebuie sa primeasca ceva in schimbul acestei zile.

Ce-ar fi daca l-am invata pe copil sa se bucure de aceasta zi intr-un alt mod? De exemplu:
– sa fie incantat ca a fost felicitat de foarte multe persoane care si-au adus aminte de eveniment,
– sa petreaca momente frumoase alaturi de persoane dragi lui – in parc, la gradinita/ scoala ori acasa,
– sa danseze, sa rada, sa se joace o multime de jocuri cu prietenii ori cu familia,
– sa i se cante ,,La multi ani” , povestind la o felie de tort si un pahar de suc despre diverse dorinte ale lui, ori chiar despe cum a venit el pe lume, starile si emotiile prin care au trecut parintii inainte si dupa nasterea lui;
– sa pretuiasca ceva mai mult fiecare moment;
– sa aprecieze in acelasi mod persoanele, indiferent de cadoul pe care i l-au oferit;

De foarte multe ori parintii se simt jenati atunci cand nu au posibilitatea sa ofere copilului ceea ce isi doreste el de ziua lui. Se uita insa ca asa cum copilul este invatat sa mearga, sa manance, sa se joace ori sa rezolve diverse activitati, in acelasi mod el poate fii invatat sa inteleaga faptul ca parintii lui il iubesc foarte mult si incearca sa-i faca mici bucurii in fiecare zi, nu doar in momentele speciale.

Daca cel mic iti va spune: ,,Mami, tati sunt bucuros ca astazi petreceti mai mult timp cu mine si stiu ca voi imi faceti poftele in fiecare zi! De aceea o sa astept pana atunci cand puteti voi sa-mi indepliniti dorinta, iar daca chiar nu se poate nu este nicio problema!’’, atunci iti poti da seama ca ceea ce incerci sa-i oferi in fiecare zi este apreciat si valorizat de catre copil.

In plus, ii poti oferi copilului o mare bucurie prin simplul fapt de a-l lasa sa organizeze el o parte din sarbatorirea unei aniversari in familie, acordandu-i responsabilitati, lasandu-l sa-si puna in valoarea creativitatea si apreciindu-i eforturile.

Ce idei ai pentru ziua micutului tau?


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s