Elevii pot invata pentru evaluarea nationala de pe Youtube si TikTok

Elevii de clasa a VIII-a pot invata, mai nou, pentru Evaluarea Nationala de pe TiKTok, Youtube, Instagram si Facebook, prin intermediul unor video-uri educationale care contin cele mai importante concepte din materia de Limba si literatura romana.

Examenul elevilor de clasa a VIII-a este unul dintre cele mai controversate subiecte din ultimul timp. Un an de scoala online cu multe probleme si goluri de invatare, tipuri noi de subiecte, modul diferit de evaluare a competentelor si cunostintelor, toate acestea ridica numeroase intrebari atat in randul elevilor, cat si al parintilor si profesorilor.

In acest context, echipa A FOST ODATA s-a mobilizat in timp record si a pregatit 12 clipuri educationale care contin cele mai importante teme din materia de Limba si literatura romana: Rezumatul, Idei principale si idei secundare, Cuvantul, Tipare textuale I (descriptiv, narativ), Tipare textuale II (dialogal, explicativ, argumentativ), Textul nonliterar, Jurnalul, scrisoarea, emailul, Textul dramatic, Personajul si modalitati de caracterizare, Textul liric, Cum compari doua texte, Forma corecta a cuvintelor.

Alaturi de cele 12 clipuri, elevii pot gasi pe afostodata.net si fise de lucru si demonstratii realizate pornind de la exemple concrete care sa ii ajute sa inteleaga aceste concepte, nu doar sa le invete pe dinafara.

Materialele sunt realizate sub forma unor video-uri de Youtube pe intelesul generatiei 2021. Scopul echipei nu este sa dubleze materia din manual, ci sa o prezinte intr-o forma noua, moderna si relaxata. Acest continut se va regasi si sub hashtag-ul #InvatapeTikTok, in mediul unde acesti „digital natives” isi petrec o mare parte din timp.

Materialele sunt realizate prin proiectul Evaluare Nationala online 2021 dezvoltat de echipa A FOST ODATa, finantat prin programul Start ONG.

„Vrem ca elevii sa invete de placere, sa ne urmareasca pentru ca vad potentialul acestor mijloace de educatie alternativa. E o mare responsabilitate, mai ales ca am schimbat modul traditional in care se prezinta aceste concepte, dar cineva trebuia sa inceapa. Ma bucur ca suntem noi cei pe care elevii se pot baza anul acesta.”, spune Andra Carbunaru, fata prietenoasa care le explica copiilor materia pe intelesul lor.

Cu aceasta ocazie, echipei i s-a alaturat profesorul de Limba si literatura romana Bogdan Ratiu din Targu-Mures, care ii aduce pe copii mai aproape de literatura prin metode mai putin conventionale: muzica, filme, podcast-uri si prin simple discutii deschise.

„In lectiile pe care le pregatim ne-am propus sa cuprindem o parte din materia de examen mizand pe formarea competentelor evaluate si provocand elevii sa gandeasca in spiritul examenului: atat din perspectiva noilor continuturi, cat si tipurilor de itemi”, spune Bogdan Ratiu.

In fiecare zi de luni si joi vor fi publicate materiale noi.

Echipa A fost Odata este de gasit pe site, Youtube, Facebook si TikTok.com/ a_fost_odata.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s