Pregatirea mamei pentru nastere

Felicitari! Ai aflat deja ca in mai putin de noua luni vei naste un bebelus. Ti-a spus asta si medicul, dar o simti de acum si tu, din plin, in tot corpul. E si normal sa se produca schimbari: nu mai traiesti doar tu, ci in tine, si prin tine, mai traieste cineva. S-a „cuibarit” acolo un pui de om si asteapta sa iasa la lumina, iar tu sa-l tii in brate si ochii vostri sa se intalneasca in lacrimi de bucurie.

Cum te pregatesti pentru nastere?

Medicul curant ti-a dat deja sfaturi, pe care ti le reimprospateaza la vizitele periodice, iar tu ti le imbogatesti prin literatura de specialitate. Citeste insa pana la capat si randurile acestui articol. Sunt cateva alte aspecte de care trebuie sa tii seama, pentru ca si sarcina, si nasterea sa fie dupa voia lui Dumnezeu.

Un cuplu casatorit primeste o mare binecuvantare de la Dumnezeu. Anume aceea de a deveni impreuna-lucratori cu El la crearea unei noi persoane. Fiecare copil trebuie primit cu dragoste in familie. E drept ca in zilele noastre sunt copii care vin pe lume fara sa fie doriti, iar unora nici nu li se mai permite sa vina pe lume. Tu insa priveste rodul dragostei dintre tine si sotul tau – pruncul acela mic din tine – ca un dar al lui Dumnezeu. Si pentru daruri trebuie sa multumim. Multumeste-I, asadar, Celui de sus pentru copil si primeste cu dragoste darul. Tu stii ca dragostea o primeste copilul nu doar dupa nastere, ci o simte si are nevoie de ea inca din viata intrauterina. El isi da seama daca tie iti pare bine sau regreti ca ai aceasta sarcina. Si daca simte ca nu e dorit, sufera. Iar suferinta aceasta creeaza rani adanci in sufletul lui, pus de Dumnezeu inca de la inceputul existentei lui. Este o adevarata trauma psihica pentru el numai sa te gandesti la o intrerupere de sarcina. Chiar daca o vei pastra, va trebui apoi sa-i ceri iertare inca inainte de a se naste, pentru greseala ce i-ai fi putut-o face. Iar el, micutul, te va ierta si va veti bucura amandoi.

Medicina a constat ca inca din saptamana a 22-a, urechile copilului sunt deja complet formate si poate auzi sunete. Asadar, nu ezita sa-i vorbesti, pentru ca deja iti poate recunoaste vocea. Se stie ca de acum inainte inima micutului ii va bate mai tare cand va distinge vocea mamei sale. Spune-i cu glas ca Dumnezeu il iubeste si ca Dumnezeu ii va darui un inger pazitor peste ceva timp, odata cu botezul. Roaga-te lui Dumnezeu pentru copilul tau si el va intelege ca tu te rogi pentru el. Ce stim noi, poate si el in felul lui se roaga acolo, in universul lui mic. Seara, mai ales, indrazneste sa-i canti cantece de leagan, si sa nu crezi ca aceasta este ceva demodat.

In viata Sfantului Ioan Botezatorul s-a intamplat un lucru minunat. Cand Fecioara Maria a vizitat-o pe mama lui, Elisabeta, Ioan a saltat in pantecele maicii sale. Impresiile primite de prunc in timpul sarcinii determina, deci, nu in mica masura, statura lui fizica, afectiva si chiar spirituala. Asadar, fii atenta ce muzica asculti! Una care te linisteste, sau una care incita la violenta si agresiune? Apoi, ce privesti tu cu ochii se transmite si copilului. Te impresioneaza un peisaj frumos, o gradina cu flori sau o icoana luminata firav de o candela intr-o biserica? Poate ca ar trebui sa te uiti cu atentie cu ce-ti sunt ocupati peretii camerei si sa te gandesti cu responsabilitate marita ce emisiuni de radio sau televiziune urmaresti.

E bine ca sfaturile medicale in legatura cu o alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii sa fie urmate cu seriozitate. Ii vei spune parintele tau duhovnic ca esti insarcinata si veti stabili impreuna ce vei face in timpul zilelor de post. Poti alege aceasta perioada deosebita din viata ta pentru a renunta definitiv la fumat. Nu cred ca-ti doresti un copil bolnav de plamani inca din fasa, ori predispus si el la acest viciu. Cafeaua si alte stimulente nervoase se cer a fi si ele cel putin reduse.

Nu este insa indeajuns sa ne ingrijim numai de trupul copilului. Stiind ca i se transmite genetic si „ceva” din ce suntem ori am fost noi, acum este momentul sa ne facem putina ordine in viata noastra spirituala. Cum?

[page]

Ar fi de dorit sa te spovedesti mai des si sa te impartasesti. Prin spovedanie alungam din noi raul, iar prin impartasirea cu Trupul si Sangele lui Hristos primim putere sa nu-l mai facem si sa-l inlocuim cu binele. Mai ales cand se apropie momentul nasterii, sa nu uiti sa te spovedesti si sa te impartasesti.
Copiii sunt permanent cu ochii pe noi. Chiar daca nu vad lumina de soare. Ei „vad” chiar din pantece, observa si imita incontinuu. Asta trebuie sa ne dea serios de gandit! Atmosfera din familie se cere asadar a fi una calma, fara certuri, expresii dure, cuvinte triviale, socuri emotionale, sau, mai rau, violenta fizica… Nu doar de sot depind toate acestea, ci si de sotie.

Si daca am ajuns aici, sa spunem ca tatal nu trebuie sa stea deoparte in toata aceasta pregatire pentru nastere. Amandoi sunteti la fel de… insarcinati. Ce „sarcina” are el? Tatal trebuie sa fie implicat in toate cele ce-l pot face sa-si descopere copilul chiar inainte de a-l tine in brate. Sa fie in continuare alaturi de sotie, sa o inteleaga, sa o ajute, sa o imbarbateze, sa-i vorbeasca pruncului, sa-i asculte miscarile punand urechea pe burtica mamei, sa-l mangaie, sa-si primeneasca si el sufletul prin rugaciune, spovedanie si impartasanie, sa creeze un ambient familial in care sa-i fie drag copilului sa vina. Un eveniment il traim ca eveniment numai daca ne pregatim pentru el.

„Vine barza? Pregateste cuibul!” Asa suna o reclama pentru patucurile de copii. Te-ai gandit deja la asta? Indiferent ce vei alege, nu uita ca deasupra locului unde va dormi micutul se cuvine sa stea o iconita. Nu pentru ornament. Ci ca sa-l ocroteasca. Fie o icoana cu Maica Domnului, fie cu Sf. Stelian (ocrotitorul copiilor), fie icoana Sf. Inger (pazitor al vietii noastre), fie – daca ati ales deja numele – icoana Sfantului al carui nume il va purta. Si daca tot va ganditi la schimbari interioare in locuinta pentru momentul cand va aparea cel mic, acum este momentul sa faceti si o sfintire a apei (aghiazma) in casa dimpreuna cu o slujba de binecuvantare.

Deloc de neglijat este si influenta pe care o are asupra noastra mediul in care ne desfasuram activitatea sau persoanele cu care intram in contact. Ma refer la rude sau prieteni care nu vad cu ochi buni nasterea unui copil, sau care sunt cuprinsi de vicii… Nu poti rupe orice relatie cu ei, dar ii poti evita politicos. Alege – in locul unei vizite sau a unei nopti de petrecere – sa citesti ceva care te hraneste spiritual, sa spui o rugaciune, sa te plimbi in aer curat, sa vizitezi ori chiar sa ramai o zi, doua intr-o manastire. Cultiva mai mult ceea ce te odihneste, te linisteste, iti aduce pace si bucurie. Ai nevoie si tu, are nevoie si cel care asteapta sa se nasca.

„Femeia, cand trebuie sa nasca se intristeaza, fiindca a sosit ceasul ei; dar dupa ce a nascut copilul, nu-si mai aduce aminte de durere, pentru bucuria ca s-a nascut om in lume” (Evanghelia dupa Ioan 16, 21). Acestea sunt cuvintele lui Hristos. Toata pregatirea are in vedere acest lucru: bucuria. Pentru bucuria de a tine un copil in brate, pentru bucuria de a-l vedea zambind, pentru bucuria de a auzi cuvantul „mama”, nimic nu este prea mult. Hristos Domnul sa te binecuvinteze pe tine si pe copilul tau. Iar Sfanta Fecioara Maria – care stie ce inseamna sa porti in pantece un copil – sa te intareasca in momentele dificile si sa te acopere cu dragostea si purtarea ei de grija.

Rugaciunea femeii inainte de nastere

Marie, Maica Preacurata, ceea ce ai purtat in pantecele tau cel binecuvantat pe Mantuitorul a toata lumea, inconjoara-ma pe mine, pacatoasa, cu dragostea ta de maica si du rugaciunea mea la Fiul tau si Dumnezeul nostru, ca sa-mi binecuvinteze pruncul pe care-l port in pantece si sa ma invredniceasca sa-l aduc la lumina in chip firesc si sanatos, intarindu-ma cu puterea dreptei Sale, intru care bine am nadajduit. Amin.

Rugaciunea femeii dupa nastere

Iti multumesc Tie, Doamne, din adancul inimii mele, pentru pruncul pe care Tu mi l-ai daruit si pe care Tie Ti-l inchin, dimpreuna cu toata viata mea, intru care ai binevoit. Daruieste-i, Stapane, viata ca sa se nasca din nou, din apa si din Duh, ca fiu al Tau dupa har, in Taina Sfantului Botez. Ajuta-ma, Iubitorule de oameni, sa-l cresc in pace, ca pe un madular binecuvantat al Bisericii Hristosului Tau. Si intreaga noastra familie o pazeste intru dragostea Ta, daruindu-i toate cele spre trebuinta, dupa mare mila Ta, putere si intelepciune. Ca noi Tie Iti incredintam trupurile si sufletele noastre, Tie ne rugam pentru noi insine si unii pentru altii, si numele Tau, de viata facatorul, in veci il preamarim: al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Rugaciunea sotului pentru sotia insarcinata

Hristoase, Dumnezeul indurarilor, Cel ce asupra tuturor veghezi cu mila si cu putere mare, nu-Ti intoarce fata Ta cea sfanta de la roaba Ta (Numele), sotia mea, pe care prin randuiala Ta cea sfanta mi-ai daruit-o spre insotire si intru care ai binevoit sa pui samanta de viata dupa voia si intelepciunea Ta. Pazeste-o sanatoasa, intareste-o in neputintele ei, daruieste-i gandul cel bun si simtirea cea curata, invrednicind-o, la sorocul cel de Tine stiut, sa nasca in chip firesc si sanatos pe pruncul randuit de Tine pentru bucuria vietii peste care esti Stapan. Ca si intru aceasta sa se preamareasca preacinstitul si de mare cuviinta numele Tau, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Articol realizat impreuna cu Sihastria Putnei
www.sihastriaputnei.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s