Divortam. Cum ii spunem copilului?

In momentul in care cuplul de parinti se destrama, o intrebare foarte des intalnita este: Cum ii spunem copilului ca divortam?

Intotdeauna cand ii vorbesti celui mic, este important sa fii onest. Si sa adaptezi ceea ce spui varstei lui.

Voi, cei doi adulti, aveti doua relatii complet diferite:

  • cea de cuplu
  • cea de parinti

In relatia de cuplu, sunt problemele care v-au dus catre aceasta decizie.

Relatia de parinti este cea in care comunicati, pentru a creste cat mai bine copilul vostru. Luati decizii in legatura cu educatia, felul in care il cresteti. Relatia de parinti nu se va rupe niciodata. Voi doi veti ramane intotdeauna parintii lui, care vor face tot posibilul pentru a colabora cu succes in aceasta relatie de parinti.

De aceea, in primul rand este important sa clarificati relatiile. Metoda ESPERE® chiar vizualizeaza relatiile prin esarfe. Intre tine si sotul/ sotia sunt doua esarfe. Una reprezinta cuplul si alta reprezinta relatia de parinti. Cea de cuplu, din motive care nu tin de copil, ati decis sa o lasati. Cea de parinti va continua.

Si fiti vigilenti, pentru a nu o polua cu problemele cuplului. In primul rand, prin cuvintele pe care le folositi. Daca vorbesti despre fostul tau sot, nu ii spune copilului: Ia uite ce-a facut tatal tau. Sotul este cel care a facut ceva care te-a suparat, nu tatal copilului.

Aceste cuvinte nu fac decat sa il impovareze pe copil. Se va simti sfasiat intre cele doua tabere. El va iubeste pe amandoi si nu trebuie sa ia partea nici unuia in conflict.

Evita deci sa iti vorbesti de rau fostul partener in fata copilului. In momentul divortului, povestiti-i impreuna copilului, cu ajutorul esarfelor despre cele doua relatii. Insistati asupra faptului ca decizia cuplului nu are nici o legatura cu el: Chiar daca divortam, te iubim in continuare la fel de mult.

Altfel, s-ar putea simti vinovat. Copiii, in lipsa cuvintelor, fabuleaza tot ce e mai rau: Pentru ca eu nu sunt cuminte ei s-au certat.

Spuneti-i si care vor fi schimbarile in viata lui. Unde va locui, care va fi programul de vizita. Nu amanati discutia si vorbiti intr-un moment calm. Gandul ca este prea mic sa inteleaga este eronat. Daca nu i se spune, isi va imagina poate ceva mult mai rau. Si este capabil sa inteleaga lucrurile mult mai bine decat va imaginati. Pregatiti-va pentru reactia lui emotionala. Nu ii va fi niciodata usor.

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368

Scopul acestui material redactional este de a informa parintii. Credem ca un parinte bine informat poate lua mai responsabil decizii privind educatia copilului sau. Informatiile transmise de intervievat reprezinta parerea personala a acestuia, nu au valoare de adevar absolut si nu reprezinta pozitia oficiala a Itsy Bitsy.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s