Cand ii vorbesti copilului despre sex?

Cand ii vorbesti copilului tau despre sex? Adesea, acesta este un subiect sensibil pentru parinti si lasat mereu pe „mai tarziu”.

De multe ori, raspunsul la aceasta intrebare este „Mai am timp” sau „Cand creste putin mai mare”. In opinia mea, raspunsul pentru aceasta intrebare este „Mai repede decat credeai”.

Discutiile despre sex incep in momentul in care copilul incepe sa isi descopere corpul si noi incepem sa ii dam denumiri pentru diferite parti ale corpului, cand cel mic incepe sa observe ca baietii sunt diferiti de fete.

Desi parintii se pregatesc atat emotional, cat si cu informatii timp de luni de zile pentru aceasta discutie, ceea ce ii va lua prin suprindere este ca nu exista o singura discutie in urma careia copilul va fi multumit de informatiile primite si se va descura pe cont propriu de la acel moment incolo, ci este o serie de scurte conversatii pe toata perioada de crestere si dezvoltare.

  • In perioada 18 – 36 luni, copilul invata despre corpul lui, dar este si perioada in care isi dezvolta vocabularul. Acum este momentul oportun pentru a ii invata deumirile corecte precum „vulva”, „mamelon” sau „penis”.

Daca noua ne este teama sa folosim aceste cuvinte, atunci si copilul va intelege ca este ceva gresit si rusinos si de ascuns. Pe de alta parte, daca noi intampinam cu naturalete aceasta etapa, avem mai multe sanse sa devenim persoana in care copilul va avea intreadere sa ceara informatii chiar si mai tarziu in viata.

De asemenea, aceasta perioada nu va fi neaparat presarata cu intrebari clar articulate despre sex, dar orice copil ii va oferi parintelui ocazia sa ii observe nivelul de curiozitate. In aceasta etapa, este natural sa isi atinga si sa isi exploreze genitalele, ca pe orice alta zona a corpului.

Ar fi o greseala sa folosim aceasta etapa pentru a le atrage atentia ca este rusine. Dimpotriva, aceasta este o buna ocazie pentru a incepe sa le oferim scurte informatii despre igiena sau intimitate (acasa purtam pijama, la plaja purtam costum de baie, in parc purtam haine).

  • Intre 3 si 5 ani, este perioada verbalizarii atunci cand apar intrebarile de tip „De unde vin copiii? Cum am ajuns la tine in burta? Cum am iesit? De ce fetitele nu au penis?”.

In aceasta etapa, de cele mai mute ori, parintii sunt luati prin surpridere pentru ca, adesea, intrebarile vin fara niciun avertisment.

Este de mare ajutor daca parintii au vorbit inainte pentru a se obisnui cu subiectul si au pregatit rapunsuri pe care amandoi le considera confortabile, in asa fel incat copilul sa primeasca un raspuns similar atat de la mama, cat si de la tata.

Tot in aceasta etapa, putem observa un interes crescut al micutului pentru corpul sau si al celorlati. Copiii tind sa fie mult mai interesati atunci cand un adult se schimba sau face dus sau chiar vor incerca sa puna mana pe alt adult sau copil. Acesta nu este un comportament sexual, ci o etapa normala de explorare, dar este un pretext perfect pentru a vorbi despre reguli si respect: „Este perfect normal sa vrei sa atingi pe cineva, dar trebuie intodeauna sa ceri voie”.

Micutul tau a inceput sa puna intrebari?

Autor articol: Anca Hasegan – psihoterapeut si psiholog clinician, specializata in abordarea tulburarilor de comportament alimentar si in dinamica familiala si sociala, care le influenteaza

Scopul acestui material redactional este de a informa parintii. Credem ca un parinte bine informat poate lua mai responsabil decizii privind educatia copilului sau. Informatiile transmise de intervievat reprezinta parerea personala a acestuia, nu au valoare de adevar absolut si nu reprezinta pozitia oficiala a Itsy Bitsy.

sursa foto: freedigitalphotos.net


Un comentariu la „Cand ii vorbesti copilului despre sex?”

  1. Bună seara,
    AM citit cu mare interes articolul.Sunt mama unui băiețel de 5 ani și jumătate care traversează aceasta etapa manifestandu și curiozitatea prin dorința de a mi atinge părțile intime, de a mi ridica fusta sau bluza pentru a le vedea.I-am explicat ca părțile intime ale mamei nu e potrivit sa le atingi sau sa le vezi. SIMT ca nu e cel mai potrivit răspuns nu știu cum altfel sa-i explic.Mi-ar fi de mare ajutor dacă într-un alt articol ati detalia acest subiect pornind de la afirmația din acest articol ca este normal sa vrei sa atingi pe cineva dar trebuie întotdeauna sa ceri voie. mergând mai departe și anticipând întrebarea băiețelului meu mami îmi dai voie sa-ți vad părțile intime și sa le ating nu știu ce răspuns sa formulez astfel încât sa-i transmit mesajul ca este normala curiozitatea lui dar ca eu consider ca nu e potrivit ca părțile intime ale mamei sa le vadă sau sa le atinga.Ma îngrijorează un pic și reacția vreunui părinte în eventualitatea în care băiețelul meu i-ar cere vreunei colege de la gradi același lucru.
    cu drag Ioana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s