Era Glaciara

De-a lungul evolutiei Terrei a existat, cu mult timp in urma, o perioada numita Era Glaciara. Zimitot le povesteste copiilor ce s-a intamplat atunci si cum s-a dezvoltat planeta noastra. Era Glaciara a avut loc acum 1,7 milioane de ani si era caracterizata prin temperaturi foarte scazute, multa zapada, multi ghetari si frecvente furtuni de … Continuă lectura „Era Glaciara”

Atmosfera – Ozonul

Aerul pe care il inspira toate vietuitoarele Terrei, inclusiv oamenii, face parte din atmosfera. Dar ce este atmosfera? Zimitot le povesteste copiilor totul despre invelisul Pamantului. Atmosfera reprezinta amestecul de gaze ce acopera globul pamantesc. Acest amestec de gaze asigura viata pe Pamant si ne protejeaza de razele daunatoare ale Soarelui. Atmosfera este formata din … Continuă lectura „Atmosfera – Ozonul”

Precipitatiile

Precipitatiile inseamna tot ce se intampla cu apa din atmosfera, fie ca este vorba de ploi sau ninsori. Zimitot le explica celor mici cum se formeaza. Apa din atmosfera poate lua diverse forme: lichida (ploaie si aversa de ploaie, burnita etc.), solida (ninsoare si aversa de zapada, grindina, mazariche etc.) sau sub ambele forme in … Continuă lectura „Precipitatiile”

Soarele

Soarele este steaua cea mai apropiata de Pamant. De aceea, atat astronomii, cat si Zimitot au studiat acest corp ceresc mai mult decat oricare altul. Ce au aflat despre soare? Iti spune Zimitot! In comparatie cu Pamantul, Soarele este gigantic. Volumul sau ar putea cuprinde 1 300 000 de planete ca Terra, iar de-a lungul … Continuă lectura „Soarele”

Curcubeul

Curcubeul, arcul colorat care apare dupa ploaie, este un fenomen optic si meteorologic. Cum apare? De ce are atatea culori? Stie Zimitot sa ne raspunda. Fenomenul apare atunci cand lumina se  refracta prin picaturile de ploaie. Curcubeul este format din culorile rosu, oranj (portocaliu), galben, verde, albastru, indigo si violet (ROGVAIV). Asta inseamna ca lumina … Continuă lectura „Curcubeul”

Luna

Luna este singurul satelit natural al Pamantului, invartindu-se in jurul acestuia. Luna, denumita si astrul noptii, nu este vizibila pe cer doar noaptea, ci si in timpul zilei, uneori. Numeroase mituri sunt atribuite astrului. Zimitot ne spune mai multe. Ca obiect cercesc, Luna este cunoscuta sub numele de Selena. Pe suprafata Lunii exista o multime … Continuă lectura „Luna”

Cometele si asteroizii

Cometele poarta uneori numele de “bulgari de zapada murdari” sau “bulgari de noroi inghetati”. Aceste corpuri ceresti ratacitoare au fascinat oamenii inca din Antichitate. Ce putem afla despre comete ne spune Zimitot. Cometele sunt compuse dintr-un amestec de gheturi (apa si gaze inghetate) si pulberi. Din anumite motive, nu au fost incorporate in compozitia planetelor … Continuă lectura „Cometele si asteroizii”