Un copil care se uita la desene animate poate vedea o scena violenta la fiecare doua minute de emisiune

Cartoon Network si Jetix au fost, in 2009, cele mai violente canale de desene animate din Romania, potrivit unui studiu realizat de CNA si UNICEF si prezentat ieri.

In cadrul studiului „Reprezentarea violentei televizuale si protectia copilului” au fost analizate, in perioada 5-11 ianuarie 2009, continuturile violente din programele a 11 posturi tv.

In ceea ce priveste posturile pentru copii, au fost cercetate Cartoon Network, Minimax si Jetix (care s-a transformat, in septembrie 2009, in Disney Channel).

In cele sapte zile in care au fost urmarite programele de desene animate difuzate de cele trei canale s-au inregistrat 2.005 acte de violenta. Media pe fiecare canal a fost de 668 acte, cel mai violent canal fiind Jetix, cu 852 de acte, urmat de Cartoon Network (815 acte) si Minimax (338 acte).

Potrivit studiului, pe Cartoon Network si Jetix nu a existat nicio emisiune fara cel putin un act de violenta, astfel de emisiuni fiind difuzate doar pe canalul Minimax.

Jetix a avut cele mai multe scene de violenta pe ora, respectiv 37. Cartoon Network a avut 31 de acte, iar Minimax 20 de acte de violenta. Cu alte cuvinte, un copil care se uita la desene animate, pe toate cele trei canale in mod relativ egal, are „sansa” sa vada un act de violenta la fiecare doua minute de emisiune, arata studiul, citat de Mediafax.

Cele mai frecvente forme de violenta prezentate in emisiunile de desene animate sunt violenta fizica (52%, adica 1.057 de acte) si violenta verbala (29%), urmate de violenta psihologica (13%), economica (4%) si sociala (2%).

Realizatorii studiului atrag atentia asupra consecintelor pe care violenta din desene animate le poate avea asupra dezvoltarii copiilor. In studiu se mentioneaza ca, desi „efectul social al violentei televizate este un subiect controversat, dovezile stiintifice din ultimele decenii contureaza trei efecte principale asupra comportamentului indivizilor”, respectiv „cresterea agresivitatii”, „desensibilizare si nepasare” si „frica”.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s