Ulei de peste la copii

Uleiul de peste face parte din categoria acizilor grasi omega-3. Acizii grasi omega-3 sunt unii dintre cei mai importanti nutrienti pentru organismul uman, fiind raspunzatori de o buna crestere si dezvoltare, de o stare buna de sanatate si de echilibru la nivelul activitatii cerebrale. Ei sunt raspunzatori de prevenirea sau ameliorarea multor afectiuni.

Organismul uman nu poate produce singur acizi grasi omega-3. Noi trebuie sa ne asiguram cantitatile necesare printr-o alimentatie echilibrata care sa contina produse din toate categoriile. in cazul unei alimentatii deficitare in omega-3, atunci ne vom ajuta organismul printr-un consum controlat de suplimente, in special pe baza de ulei de peste.

Acizii grasi omega-3 sunt grasimi polinesaturate. Cei mai importanti acizi grasi din categoria grasimilor omega-3 sunt acidul alfa-linolenic, acidul eicosapentaenoic si acidul docosahexaenoic.

Acidul alfa-linoleic joaca un rol foarte important in buna activitate a organismului uman. Acesta este transformat de catre organism in doua importante grupe de omega-3, acidul eicosapentaenoic si acidul docosahexaenoic. Acesti acizi grasi omega-3 derivati sunt asigurati organismului printr-un consum constant de alimente bogate in omega-3, precum carnea de peste (ton, somon, hering), semintele de in, alunele de padure, nucile, boabele de soia, naut si fasole, fructele de mare, conopida, ouale, laptele, varza de Bruxelles. Acestea sunt unele dintre cele mai importante surse de acizi grasi omega-3. Suplimentele nutritive pot redresa un organism aflat in deficit de acizi omega-3 sau il pot mentine intr-un echilibru permanent, in cazul unei diete lipsite de alimente ce contin omega-3.

Acizii grasi omega-3 sunt direct legati de o buna functionarea inimii, restabilind tensiunea arteriala, echilibrand valorile colesterolului si determinand o buna circulatie sanguina. Sunt raspunzatori de functionarea creierului, favorizand o activitate cerebrala optima si stimuland memoria, au un rol important in mobilitatea articulatiilor, in protejarea vederii, sustin intarirea sistemului imunitar, mentin sanatatea unghiilor, pielii si a parului. De asemenea un aport bun de acizi grasi omega-3 este benefic pentru sistemul nervos, diminuand starile de agitatie si nervozitate.

In cazul copiilor aportul  de acizi grasi omega-3 este extrem de important pentru ca influenteaza procesul de crestere. Orice tip de deficienta inregistrata pe parcursul perioadei de crestere si dezvoltare a unui copil isi pune amprenta asupra formarii acestuia ca adult. Pot declansa probleme de sanatate, dezvolarea necorespunzatoare a anumitor functii ale organismului, lipsa randamentului fizic si psihic, probleme de adaptare.

Orice parinte va avea grija ca micutul sa primeasca prin alimentatie toata gama de produse ce pot furniza necesarul zilnic de elemente. Se va urmari indeaproape evolutia copilului mic, procesul de crestere, dezvoltarea functiilor, coordonarea, comportamentul social, starea emotionola, capacitatea de adaptare la fiecare etapa a copilariei. Orice aspect fizic sau comportamental care vi se pare ca nu este pe masura varstei, trebuie analizat indeaproape impreuna cu medicul pediatru. Acesta va constata daca sunt eventuale probleme apeland la specialisti. Se vor efectua analize si teste, in urma carora se va decide ce schimbari ar trebui facute in programul si alimentatia copilului si daca este nevoie a se interveni cu un ajutor artificial constand in medicamente sau suplimente.

Vezi aici mai multe despre beneficiile uleiului de peste.

In prima etapa a vietii, bebelusii primesc necesarul de acizi grasi omega-3 prin laptele matern. Acesta este motivul pentru care mama trebuie sa aiba o alimentatie mult imbogatita, proces inceput inca din timpul nasterii. Dezvoltarea creierului celui mic, aspect extrem de important, este amprentata de ceea ce mama transmite fatului inca din viata intrauterina. in cazul alimentarii celui mic cu lapte praf se vor prepara formule imbunatatite. Gama este foarte larga, iar impreuna cu medicul pediatru veti gasi produsul potrivit micutului dumneavoastra. Aportul optim de acizi grasi omega-3 va asigura bebelusului o dezvoltare rapida, conforma normelor, il va ajuta pe micut sa-si coordoneze repede si usor miscarea manutelor si va contribui la adaptarea acestuia la mediul exterior. Vederea bebelusului este si ea influentata de prezenta acizilor grasi omega-3 in organism, iar sistemul imunitar va fi mult mai rezistent.

Vitamina D si vitamina A sunt furnizate organismului celui mic prin aportul de acizi grasi omega-3.

Vitamina D este extrem de importanta pentru cresterea si sanatatea bebelusului, fiind raspunzatoare de transferul calciului si al fosforului catre zonele care necesita acest aport, prevenind rahitismul si intarind sistemul imunitar.

Vitamina  A este indispensabila dezvoltarii vederii celui mic si fortificarii sistemului imunitar. in cazul constatarii unui deficit de vitamine se va apela la administrarea unui supliment din ulei de peste, cea mai buna sursa de acizi grasi omega-3. Varsta la care se poate incepe administrarea de suplimente, se poate decala pana la aproape un anisor, insa orice decizie va fi luata impreuna cu medicul pediatru, tinandu-se cont de analize, eventuale intolerante la alimente si interferenta cu  alte tratamente ale micutului, in cazul in care acestea exista.

Suplimentele de ulei de peste administrate copiilor mici sunt sub forma lichida pentru a fi usor de administrat. Odata cu cresterea le pot primi si sub forma de capsule.

Odata ce micutii cresc si necesarul de minerale si vitamine este mai mare. Ritmul rapid in care se dezvolta, permanenta modificare a organismului, necesita un aport de elemente, important din punct de vedere calitativ si cantitativ.

Acizii grasi omega-3 extrasi prin alimentatie sau furnizati prin uleiul de peste, asigura unui copil o dezvoltare echilibrata. Acizii grasi omega-3 vor intari capacitatea de concentrare, de memorare si invatare, stimuland foarte bine activitatea cerebrala. Este varsta la care un copil trebuie sa acumuleze foarte multe informatii necesare dezvoltarii lui. O carenta de acizi grasi omega-3 poate incetini acest proces, fapt ce-l putem evita printr-o alimentatie variata si prin administrarea uleiului de peste.

Uleiul  de peste poate ameliora o serie de afectiuni. Creand o stare de echilibru psihic, se pot atenua afectiuni precum  dispraxia, tulburarea bipolara, depresia, nervozitatea, conform acizi omega3.ro.

Aportul de acizi grasi omega-3 realizat prin consumul de ulei de peste are o mare influenta asupra copiilor bolnavi de ADHD. Hiperactivitatea, impulsivitatea, deficitul de atentie, agresivitatea, memorarea vizuala si auditiva pe termen scurt, nerabdarea, toate se pot imbunatatii prin consumul de ulei de peste.

In cazul copiilor care sufera de autism, consumul de ulei de peste aduce mari imbunatatiri starii generale de sanatate, aptitudinilor cognitive si motrice, capacitatii de socializare si concentrare, contactului vizual, reducerii agresivitatii, iritabilitatii si hiperactivitatii.

Prin administrarea unui supliment pe baza de ulei de peste se poate interveni asupra bolilor de piele si chiar asupra alergiilor. Realizandu-se un echilibru la nivelul anticorpilor se vor observa ameliorari si in cazul rinitelor alergice si a astmului.

In cazul copiilor cu probleme de greutate, chiar obezi se poate interveni cu un aport de acizi grasi omega-3 ce vor echilibra functiile organismului, reducand greutatea corporala si problemele legate de colesterolul marit.

Si in cazul copiilor consumul de ulei de peste influenteaza aparatul cardiovascular. Insa principalul tronson unde sunt foarte necesari este planul mental. Dezvoltarea armonioasa si echilibrul lor interior sunt srans legate de consumul de acizi grasi omega-3, pe care il putem imbunatatatii prin suplimentarea cu ulei de peste.

Pentru cei aflati in perioade de examene cand au nevoie de o capacitate mai mare de concentrare si memorare, interventia unui supliment pe baza de ulei de peste este optima. Vor putea invata mult mai usor, concentrandu-se si memorand cu usurinta.

Exista insa si efecte adverse ale consumului de ulei de peste la copii. In primul rand ar trebui evitata administrarea in cantitati mari.

Trebuie luat in calcul faptul ca suplimentele pe baza de ulei de peste sunt extrase din pesti oceanici, posibili purtatori de toxine precum mercurul. Consumul pe o perioada foarte lunga de timp poate  transfera in organism cantitati mult prea mari de vitamina A, fapt ce poate fi daunator.

Consumul de ulei de peste poate crea probleme digestive, senzatii de greta, scaune moi si respiratie cu miros de peste. Suplimentele pentru copii sunt imbunatatite cu deverse arome pentru a fi mai usor acceptate de cei mici si pot detine un pansament gastric pentru a evita neplacerile determinate de mirosul de peste.

Este evident ca un aport de acizi grasi omega-3 sub forma de ulei de peste poate fi benefic organismului unui copil. Dar inainte de a decide sa-i administram acest tip de suplimente trebuie sa-i asiguram o paleta alimentara foarte variata care cuprinde preparate din carne, lactate, cereale, fructe, oua,  furnizandu-se astfel tot necesarul pe cale naturala. O alimentatie echilibrata, o viata activa, practicarea unui sport, plimbarile si joaca in aer liber vor asigura o buna dezvoltare a copilului, fara a fi nevoiti sa intervenim artificial.

Daca totusi vom decide sa administram suplimente pe baza de ulei de peste sau de orice alt tip, vom tine cont de indicatiile medicului pediatru, de toleranta copilului la uleiul de peste,  de orice alt tratament ce este urmat in paralel,  si il vom tine sub stricta supraveghere. Vom opri administrarea in cazul constatarii aparitiei efectelor adverse prezentate in prospectul suplimentelor. Nu se va depasi doza recomandata si nici perioada de timp pentru care au fost prescrise.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s