Traditii la Inaltarea Domnului

La 40 de zile dupa Paste, crestinii sarbatoresc Inaltarea Domnului (Ispasul) si Ziua Eroilor in Biserica Ortodoxa Romana. Este un prilej de pomenire a mortilor si multe traditii sunt legate de aceasta sarbatoare.

Inaltarea este celebrata joia, la sase saptamani dupa Paste, cand Iisus Hristos S-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, in prezenta apostolilor Sai. Cu aceasta ocazie, toti credinciosii se saluta cu „Hristos S-a Inaltat!” / „Adevarat S-a Inaltat!”.

In Biblie se spune ca, dupa Inviere, Iisus Hristos s-a aratat ucenicilor timp de 40 de zile, dupa care s-a inaltat la cer in prezenta lor. In popor se mai spune ca a mai fost un martor, un cioban numit Ispas, care statea ascuns dupa pietre si a povestit ce a vazut. De aceea, aceasta sarbatoare se mai numeste si Ispas. Se mai spune in Biblie ca, in acel moment, Hristos si-a profetit revenirea si i-a incredintat pe apostoli ca il va trimite pe Duhul Sfant, ceea ce a si facut peste zece zile, la Cincizecime, adica de Rusalii.

Traditii de Inaltare

In traditia populara, se spune ca Ispas era un om bun si vesel. De aceea, la Inaltarea Domnului, cei ce sarbatoresc ii urmeaza exemplul si evita supararile. Se spune ca cei care nu se cearta in aceasta zi vor avea fericire in familie si vor fi ocoliti de necazuri si ghinioane. De asemenea, este si o zi de impacare.

In localitati din Transilvania si din Arges, fetele si baietii merg noaptea, in ajunul sarbatorii, sa culeaga flori de alun. Florile infloresc si se scutura in zorii aceleiasi zile. Pastrate alaturi de busuiocul de la Boboteaza, aceste flori aduc sporul si mentin armonia si dragostea in familie.

Tot pentru sporul casei, este bine ca fiecare gospodina sa imparta in aceasta zi canite cu lapte dulce in care se fierbe pasat. De asemenea, de Inaltarea Domnului nu se fac semanaturi, intrucat se spune ca altfel pamantul nu va rodi.

Praznicul acestei sarbatori este ultima zi din an cand crestinii ortodocsi inrosesc oua si prepara bucate traditionale asemanatoare cu cele de Paste si le sfintesc la biserica.

Se spune ca in aceasta zi nu se dau obiecte din casa, nu se instraineaza. Nu se imprumuta bani, sare sau chibrituri. Intrucat chibriturile sunt o sursa de foc, se spune ca cel care incalca traditia va fi hulit, iar membrii familiei sale vor avea inima rea ca focul.

Mai ales in mediul rural, se mai practica ritualul leusteanului. Gospodina casei atinge cu o legatura de leustean (tinuta ca sorcova) pe fiecare membru al familiei si fiecare animal in parte, urandu-le sa fie cu totii aparati de orice rau.

Pastele Cailor

Desi cand spunem „la Pastele Cailor” vrem sa zicem „niciodata”, in aceasta zi chiar este Pastele Cailor. Potrivit unei legende, la nasterea lui Iisus Hristos, animalele din iesle (boii, asinii si oile) au fost blande si au pastrat linistea, pentru ca pruncul sa poata dormi. Insa caii au fost foarte zgomotosi, asa ca Maica Domnului ar fi zis ca acei cai sa nu fie satui decat o data pe an, timp de un ceas.

Ziua Eroilor in Biserica Ortodoxa Romana

La Inaltarea Domnului, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) face praznic de pomenire a eroilor – ostasii si luptatorii romani din toate timpurile si din toate locurile, care s-au jertfit pe campurile de lupta, in lagare si in inchisori, pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru intregirea neamului, libertatea si demnitatea poporului roman.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s