Sunteti gata de vacanta?

Sunteti pregatiti de vacanta? Stiti unde veti merge cu familia si ce va doriti sa faceti impreuna in acest timp liber, mult asteptat?
Daca nu v-ati pregatit inca, psihologul Cristina Negut va ajuta cu sfaturi utile, astfel incat sa aveti o vacanta reusita, de care sa va bucurati din plin.

Interviu realizat cu psihologul Cristina Negut, in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti”
realizata de Adriana Titieni

A: As vrea sa am o vacanta lunga, sa imbin lenea de pe plaja cu vizitarea unor muzee, sa descopar multe locuri frumoase din Romania. Eu am strans toata familia, am discutat, am incercat sa ajungem la o concluzie si am decis ca suntem pregatiti de vacanta insa nu prea stim ce sa facem.

I: Ar trebui sa te bucuri pentru asta, pentru ca cineva a putut sa renunte si ati ajuns la o concluzie. Probabil ca asa se intampla in multe familii, pentru ca noi suntem cei mari si suntem urmati de cei mici dar vacanta este a celor mici. Este adevarat ca vacanta lor ne influenteaza foarte mult programul… Inceputul unei scoli in viata unei familii transforma cu adevarat totul. La gradinita nu exista aceste standarde, rigori si obiective care se cer atinse. Vacanta este o bucurie si pentru noi, parintii, si ar trebui sa ne pregatim putin.
Marea valoare a vacantei este ca dezvoltam relatia dintre noi si copii, nu mai suntem presati de timp sau de alte probleme. Cred ca merita sa incepem gandindu-ne la ceea ce ne place sa facem. Sa ne intrebam noi insine, ce ne-ar incanta, ce ne-ar placea sa facem ca sa ne incarcam bateriile. Important e sa stim ce ne place, ce vrem sa facem. Sa ne gandim la noi si mai apoi sa ne intrebam si copiii, ce le-ar placea lor sa li se intample in aceasta vacanta, si sa hotaram exact care vor fi locatiile de vacanta.

A: Atunci cand esti in concediu, cand nu mai ai responsabilitatile de serviciu sau responsabilitatile casei, poti sa inoti, sa te scufunzi, sa cauti scoici sau sa te bronzezi alaturi de copilul tau.

I: Da, sunt momente pe care copiii si le amintesc cu mare bucurie, dupa 5-6 ani. In vacanta putem sa-i cunoastem si pe prietenii copiilor nostri. Daca nu am avut destul timp sa fac acest lucru in timpul scolii, acum este momentul prielnic de a-i cunoaste dincolo de scoala, dincolo de proiecte, teze sau antrenamente. Putem afla si descoperi lucruri foarte frumoase despre cum sunt copiii nostri in relatiile de prietenie, am avea mai mult ragaz sa-i cunoastem, sa-i apreciem.
Sunt multe lucruri pe care le putem recupera in cele trei luni de vacanta: pot sa ma joc baschet sau volei cu copilul sau sa-i fac fetitei codite impletite, pentru ca dimineata nu aveam destul timp.
Cred ca am putea sa ne pregatim in mod constient de vacanta, sa fim prezenti la ceea ce ni se intampla incat sa ne bucuram din plin de acest timp liber petrecut alaturi de familie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s