Sunt tata de bebelus

Dragi tatici, cat de mult va implicati in cresterea si educarea micutului? Credeti ca la inceput este bine ca bebelusul sa petreaca mai mult timp cu mama? Va descurcati o zi intreaga cu cel mic, fara ajutorul altei persoane?

Asa cum mamele, de foarte multe ori se bazeaza pe intuitia lor si tatii au aceiasi abilitate – pot sa reactioneze in diverse situatii dupa instinctul lor de tata. Exista nenumarate ocazii in care tatal se poate apropia cat mai mult de copil, poate sa-l cunoasca mai bine si pot sa aiba o relatie tata – bebe de invidiat. Iata cateva dintre acestea, iar restul le puteti descoperi impreuna:

HRANA– daca mama, din diverse motive nu mai alapteaza, atunci chiar tatal ii poate da celui mic biberonul, acesta privindu-l in ochi si bucurandu-se de aceste momente.

SCUTECUL– schimbarea celui mic este momentul in care copilul iti poate multumi ca ai grija de el, zambindu-ti ori gangurind, vesel si fericit ca tu esti o persoana importanta pentru el in acele momente, care ii asiguri confortul.

BAIA – balaceala celui mic este un prilej de distractie in familie: copilul este spalat, iar parintii ii canta, ii vorbesc, rad si ganguresc alaturi de micut.

SOMNUL – din cand in cand tata poate sa-l adoarma pe cel mic, asigurandu-l pe acesta ca el este acolo si ca o sa-l vegheze. Copilul va adormi destul de repede alaturi de o persoana cunoscuta, iar in cazul in care tati ii mai si canta un cantecel ori ii spune o poveste, Mos Ene vine pe la gene, adormindu-l pe micut, chiar si pe tata de multe ori.

PLIMBAREA – iesitul afara cu bebelusul este o ocazie de a explora impreuna imprejurimile, vorbindu-i celui mic, aratandu-i si descriind tot ce observati pe drum: frunze, flori, copaci, persoane, etc.

JOACA – un partener de joaca valoreaza mai mult decat o suta de jucarii. Daca tata isi petrece ceva timp jucandu-se si inventand jocuri pentru cu cel mic, relatia lor se va consolida iar copilul va fi incantat de prietenul lui de joaca, TATA.

IMBRACAREA – ati incercat sa-l imbracati pe cel mic, in special cand este mai rece afara? Chiar daca multor bebelusi nu le place imbracatul, in special cand trebuie sa-i dati mai multe obiecte de vestimentatie, datorita vremii, totusi exista mici trucuri care ii pot distrage atentia celui mic si imbracatul nu va mai fii in moment greu. Astfel, tata ii poate spune o poezioara, un cantecel, ori o mica povestioara, ori chiar ii poate prezenta obiectele de imbracaminte, il poate lauda pe cel mic ca participa la imbracat, indoaie manuta cand i se pune bluzita…etc.

Acestea sunt doar cateva din momentele in care puteti fi alaturi celui mic, o ajutati si pe sotie si in acelasi timp bebelusul va va cunoaste mai bine, iar tu te vei bucura de progresele lui. Stiai ca exista tati care si-au dorit sa stea acasa mai mult cu micutul, beneficiind de concediul paternal din simplul motiv, ca dupa 3-4 luni de la nasterea bebelusului , acesta nu il recunostea. Tatal ajungea acasa foarte tarziu, cand cel mic doarmea ori era aproape adormit. Din dorinta de a schimba aceasta situatie, si-a schimbat programul de lucru ori a trecut in concediu paternal.

Exista tati care isi spun ,,Pe mine nu ma asculta deloc cel mic!” ori ,,Pe mine ma stie de frica, cand ii spun eu ceva imediat face!”. In ambele cazuri, copilul reactioneaza in asemenea mod deoarece nu il cunoaste foarte bine pe tata, iar el ori il ignora, ori se conformeaza, de teama.
Tu ce iti doresti sa fii tata- prieten pentru copilul tau ori tata- bau-bau? Totul depinde tine, de cat de mult te implici si cat de mult iti doresti sa fi tata de bebelus implinit.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s