Stari emotionale in sarcina

Exista o multitudine de stari emotionale in sarcina, ce pot aparea. Descopera cateva dintre cele mai frecvent intalnite si afla la ce sa te astepti.

Prin ce stari de spirit trece viitoarea mamica, in cele noua luni de sarcina? S-ar putea sa ai momente mai bune si altele mai putin bune, dar stii ca, in final, vei avea cel mai frumos cadou.

Iti prezentam mai jos ce ai nevoie sa stii despre emotiile prin care vei trece, pentru a te pregati sufleteste cat mai bine.

  • Anxietatea

Apare inevitabil, intrucat atat prezentul cat si viitorul pot aduce motive de ingrijorare, pericole observate sau nevazute. In conditii normale, anxietatea are un efect mobilizator, de cautare a unor solutii realiste. In anumite cazuri poate avea un rol inhibitor si astfel problemele nesolutionate risca sa se adune. Poate aparea senzatia de coplesire, iar pe termen lung creste riscul de depresie.

  • Vinovatia

Sunt frecvente momentele in care poti considera ca nu ai facut destul, ca nu ai actionat la timp sau ca ai gresit. Orice faci sau nu faci poate fi pus in legatura cu sarcina, asa ca motivele pentru care te poti simti vinovata sunt nenumarate: alimentatie, odihna, performanta profesionala, activitati casnice etc.

In mod obisnuit, femeile insarcinate se gandesc si la ceea ce reusesc sa faca, la faptul ca nu pot face totul perfect si asa ajung sa-si calibreze asteptarile de la propria persoana, incat sa aiba o stare de bine.

  • Tristetea

Tristetea intermitenta ajuta foarte mult in procesul de adaptare la nou. Acesta presupune si anumite renuntari, care uneori pot fi privite ca pierderi sau chiar sacrificii. Se renunta nu doar la alcool, tigari, anumite mancaruri, ci si la vechiul stil de viata, confort, unele relatii sociale. Practic, o multitudine de activitati se raresc sau se intrerup pentru o anumita perioada, iar lipsa acestora poate fi dificila, chiar dureroasa.

  • Sensibilitatea crescuta

Se poate ajunge foarte usor la lacrimi sau plans cand sunt vazuti copii mici, alte femei insarcinate, filme sau emisiuni tv in legatura cu perioada sarcinii, sunt auzite povesti despre gravide sau nasteri.

Capacitatea de reglare a propriilor emotii in noul context se invata si cu aceste ocazii.

  • Calmul

Apar momente de liniste interioara care pot surprinde atat femeia insarcinata cat si anturajul. Multe din lucrurile pentru care exista o preocupare importanta, si de aceea consumau multa energie si timp, pot capata noi semnificatii sau chiar apare o lipsa totala de interes pentru acestea. Prioritatile sunt altele si gravida nu mai are nici timp nici chef sa-si bata capul cu tot felul de lucruri acum „marunte”. Are loc de fapt detasarea de unele probleme mai vechi si captarea interesului de catre aspecte mai noi ale existentei.

  • Furia

Nu orice clipa din cele noua luni este un prilej de bucurie. Nici pe departe. Furia poate avea legatura cu simptome ca greata matinala, insomnia, oboseala sau cu modul in care gravida este afectata in viata de zi cu zi. Deci este inevitabil sa apara si astfel de momente. Furia persistenta indreptata impotriva fatului/sarcinii trebuie luata in considerare pentru o eventuala patologie psihiatrica.

  • Senzatia de pierdere a controlului

Apare mai des si persista mai mult timp in situatiile in care se incearca mentinerea volumului anterior de activitate, la care bineinteles se adauga si problematica sarcinii. Este o incercare admirabila dar fara sanse de reusita. De aceea, periodic, intregul regim de viata este analizat si modificat, conform proverbului „intinde-te cat ti-e plapuma”.

  • Plictiseala

Zilele ajung uneori sa para lungi, monotone si pline de restrictii. Timpul nu trece prea usor, insa poate fi petrecut si in moduri placute. Plictiseala este favorizata de izolare, de aceea prea multe ore petrecute in singuratate nu sunt tocmai recomandate.

  • Nesiguranta

Senzatia de siguranta este de fapt o iluzie, de care insa avem mare nevoie pentru a ne pastra echilibrul. Apar multe semne de de intrebare in legatura cu propria identitate, cu rolul familial sau cel social, revenirea la locul de munca, inceperea sau intreruperea diverselor proiecte, relatiile cu cercul de prieteni. Raspunsurile pe care gravida sau anturajul le gasesc nu sunt mereu suficiente si o parte din ele vor veni abia dupa nastere.

  • Increderea crescuta in propriile forte

Faptul ca faci fata cu succes dificultatilor va duce din cand in cand la momente de euforie, in care te poti supraevalua. Mai mult, te poti gandi inclusiv la faptul ca esti „invincibila”. Aceste perioade sunt adevarate guri de oxigen pentru gravida si pentru cei apropiati.

De altfel, si in sarcina si in afara acesteia apar stari de foarte bine inexplicabile. Cata vreme nu se prelungesc in asa fel incat ajungem sa gandim nerealist, minimalizand importanta anumitor evenimente, nu este niciun motiv de ingrjorare.

Enumerarea cuprinde pana la urma emotii intalnite la toti oamenii. Pe durata sarcinii insa, aceste trairi pot fi mai vii, pot dura mai mult sau mai putin decat in afara sarcinii, de multe ori apar fara vreo legatura evidenta cu faptele obiective, iar emotiile „opuse” pot coexista intr-o contradictie aparenta.

Aceste emotii trebuie acceptate de catre viitorii parinti, iar gravida sustinuta ori de cate ori are nevoie. In felul acesta, se obtine un bun efect terapeutic pe moment, dar acest exercitiu (si implicit insusirea acestei abilitati) este de importanta vitala pentru a invata cum sa gestionam emotiile nou-nascutului.

Autor articol: Dr. Ungureanu Corneliu, psihiatru, psihoterapeut, specialist ”Viata cu sens”

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s