Sanflora – povestea unui sapun natural

Sanflora sunt sapunuri naturale produse manual din uleiuri vegetale, plante si extracte din plante, miere, argila, lapte de capra si uleiuri esentiale.
De ce acest sapun?

Pentru ca din propria experienta a familiei am constatat ca in conditiile unor probleme de sanatate a pielii, tratamentul prescris de medic includea in mod obligatoriu si utilizarea unui sapun natural.

Asa am aflat ca sapunurile comune produse industrial contin conservanti, derivati petrochimici, parfumuri si coloranti artificiali, precum si alti aditivi sintetici care afecteaza echilibrul natural al pielii, diminuand functia prtectoare a acesteia.

Alternativa a aparut firesc: fabricarea manuala de sapun exclusiv din ingrediente naturale, prin metoda “la rece” (nu este utilizata nici o sursa termica!), un proces lent ce pastreaza active proprietatile ingredientelor folosite.

Metoda de fabricare “la rece” am ales-o dupa ce am testat in paralel sapunuri naturale facute industrial si cele facute “la rece” si ne-am convins de calitatea superioara a acestora din urma. Saponificarea la rece este intrucatva o arta a transformarii uleiurilor in sapun, de aceea sunt si atat de putini cei care o practica.

Pentru ca ne-am dorit ca sapunurile noastre sa fie totodata si produse de ingrijire, folosim un amestec de uleiuri vegetale (masline, floarea soarelui, cocos, palmier, ricin, etc), fiecare dintre acestea aducand anumite proprietati in produsul final (conditionare a pielii, hidratare, emolienta, curatare).

Le imbogatim din plin cu plante, extracte de plante (uleiuri in care in prealabil s-au macerat musetel, galbenele, levantica, macese, catina, s.a., o lista lunga aleasa in functie de calitatile particulare ale plantelor si efectele lor asupra pielii) si alte ingrediente “balsam” pentru piele, precum mierea, propolisul, laptele de capra, argile si uleiuri esentiale, ingrediente pentru care am facut o adevarata pasiune.

Dupa ce il facem, turnam sapunul in forme de lemn si il lasam “la odihna” 24-48 de ore, pentru ca reactia de saponificare sa continue. il scoatem apoi din forme, il taiem si il punem la uscat cca. 4-6 saptamani. Deoarece in timpul procesului de fabricare sapunul nu este supus nici unei surse termice, proprietatile ingredientelor folosite se pastreaza active si in produsul final!

Procesul de uscare (si de maturare i-am spune noi) este esential pentru caracteristicile finale ale unui sapun natural: printre altele rezista mai mult la utilizare, este mai emolient si foarte bland cu pielea! sapunul se aseamana intrucatva cu un vin bun: ii trebuie un timp pentru a-si definitiva calitatile!

Tocmai aceasta metoda mai lenta si mai laborioasa de a face sapunurile naturale Sanflora este secretul calitatii acestor produse, rasplata deplina pentru efortul depus!

Doina si Marius Bratu

 

Mai multe detalii gasesti pe www.sanflora.ro.

 

Vezi o parte din sortimentele Sanflora:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s