Recomandari psihanalitice pentru mame, de Wilhelm Stekel

Mereu vedem partea exterioara a copilului. Dar cum ramane cu interiorul? Tu, de exemplu, cum stii ce se intampla in sufletul copilului tau? Dar in sufletul tau ai avut curaj sa privesti pana acum?

Editura Trei are pentru tine, cea care esti mama si ai dat viata, un titlu pe care nu il poti trece cu vederea: „Recomandari psihanalitice pentru mame”. Cartea este scrisa de Wilhelm Stekel, medic si psihanalist austriac, unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Freud. 

Adesea, ca parinti, ne crestem copiii ghidati de prejudecati pe care le-am mostenit de la parintii nostri. Una dintre acestea, pe care uneori o poti aplica si tu, este aceea ca la inceputul vietii copilul are exact aceleasi abilitati de relationare ca un adult. In consecinta, daca fratele mai mare nu-si iubeste fratiorul sau surioara ne suparam si eventual il pedepsim. De asemenea, daca observam la copilul nostru activatati erotice specifice varstei (naturale si normale, de altfel ) dam fuga cu el la pediatru sa ne spuna daca nu este ceva grav.

[imagethumb=”1221″]

Mereu vedem partea exterioara a copilului. Dar cum ramane cu interiorul? Tu, de exemplu, cum stii ce se intampla in sufletul copilului tau? Dar in sufletul tau ai avut curaj sa privesti pana acum?

Te intreb acest lucru pentru ca ceea ce faci sau ceea ce nu faci acum are o importanta covarsitoare pentru copilul tau. Multi adulti nefericiti (uita-te putin in jurul tau, ii vezi cu ochiul liber: vesnicii nefericiti, criticii permanenti, victimele perfecte…) sunt doar urmari ale interventiilor gresite in educatie! Iar de multe ori tulburarile de comportament sunt tulburari afective sau emotionale – le poti numi cum vrei, reprezinta acelasi lucru.

Multe din problemele copilului sunt cauzate de contextul familial in care traieste. Atunci cand adultii invata sa educe corect, simptomele si problemele dispar ca prin magie. Asadar, draga parinte, ai nevoie de un copil nu pentru a umple golul existentei tale, ci pentru ca el sa impartaseasca din preaplinul vietii tale.

Copilul nu trebuie sa fie un inlocuitor pentru oameni fara rost, nefericiti care cred ca nu mai este nimic de facut cu viata lor. Nu trebuie ca ceea ce nu am reusit noi sa reuseasca copiii nostri.

Copilul tau va fi un om cu toate calitatile si slabiciunile unui om. De tine si de felul in care il educi depinde care dintre acestea se vor exprima puternic mai tarziu: calitatile sau slabiciunile.

Acorda-ti bucuria de a afla lucruri noi sau poate de a redescoperi lucruri candva stiute in cartea „Recomandari psihanalitice pentru mame”, scrisa de Wihelm Stekel, aparuta la Editura Trei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s