Racelile repetate

Racelile repetate, prin care noi intelegem rinofaringitele, sunt apanajul anotimpului rece si al copilului crescut in colectivitate. Bineinteles ca majoritatea sunt virale, sunt date de virusuri si nu este nevoie de tratament antibiotic. Tratamentul este simptomatic; daca face febra sau o reactie subfebrila, copilul va primi un antitermic, vitamine, picaturi pentru nas, daca tuseste va primi un sirop de tuse si va fi foarte bine alimentat si hidratat.
Doua-trei zile obligatoriu va sta acasa, departe de colectivitate. In aceste doua-trei zile exista receptivitate crescuta si la alte infectii, de aceea trebuie stiut ca raceala simpla se poate complica cu o alta afectiune.

Simptomele rinofaringitei sunt cursul nasului, o febra usoara sau subfebrilitate, temperatura poate fi de 37 cu 5, 37 cu 8, maxima 38°C, tuse usoara si iritativa si eventual, copilului ii pot curge ochisorii. In momentul in care aceste manifestari dispar, putem intrerupe si tratamentul. De obicei, in 5 zile se rezolva problema.

Daca apare rinoreea, adica daca nasucul ii curge si secretia este purulenta, iar copilul face febra mare, peste 38, 38 cu 5°C, obligatoriu consultam un medic pediatru, pentru ca avem de-a face cu o suprainfectie bacteriana si in acest caz este nevoie de tratament antibiotic.

Pentru a-i creste rezistenta copilului, este bine ca o data la sase luni sau macar o data pe an, copilul sa faca un set de analize uzuale si un examen coproparazitologic. Copiii care se nasc cu o receptivitate crescuta la infectii este bine sa fie vaccinati antigripal, sau sa le crestem imunitatea cu ajutorul medicamentelor naturale sau artificiale pe care numai medicul specialist pediatru le va hotari. Nu recomandam sub nicio forma tratamentele facute dupa ureche sau la indicatile altor parinti sau vecini. Cel care va hotari medicamentul, utilizarea lui si forma de crestere a rezistentei copilului va fi numai medicul specialist pediatru.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s