Peisajele de poveste din Maramures

O zona care trebuie vizitata, macar o data in viata, de oricine este Maramures, un tinut in care cultura si obiceiurile traditionale sunt inca vii.

Recunosc ca am vizitat prea putin din Maramures, dar am vazut atat cat sa ma faca sa imi doresc sa revin cat mai curand in aceasta regiune – plaiurile de un verde atat de crud, portile imense din lemn sculptat cu motive traditionale si satucele parca desprinse din basme!

Situata in nord-vestul Romaniei, zona Maramuresului adaposteste o multime de obiective turistice si locuri de explorat. Eu iti voi propune aici cateva dintre ele.

  • Mocanita de la Viseu de Sus

Pentru o experienta unica, de negasit in alta parte a lumii, iti recomand sa te urci in trenul tras de locomotiva cu abur, numita Mocanita, de pe Calea Ferata Forestiera de pe Valea Vaserului (ultima din Europa).

M-am urcat si eu in Mocanita si pot spune ca este ca si cand ai parasi realitatea si ai ajunge intr-un taram de poveste: locomotiva cu abur, vagoanele deschise (ce iti permit sa simti vantul, parfumurile naturii verzi, dar si mirosul de lemn ars) si peisajele parca neatinse de om.

Drumul nu este lung, dar se ajunge incet la destinatie (pana la Paltin). De asemenea, va fi si o oprire in care poti vedea cum muncitorii incarca lemne si apa pentru a alimenta locomotiva.

MocanitaOdata ajuns(a) la destinatie, vei fi primit(a) cu muzica, mancare si oameni imbracati in port popular. Valea in care ajunge Mocanita iti permite sa te relaxezi si sa iei o pauza de la agitatia cotidiana.

Poti vedea aici mersul trenurilor si pretul biletelor. Atentie, insa! Pe site, este mentionata o singura ora de plecare a Mocanitei (09:00), insa eu iti recomand sa te duci cat mai devreme. Cand am fost eu, erau de fapt trei trenuri care plecau la jumatate de ora distanta unul de celalalt (desi pe site era mentionat unul singur), iar coada era extrem de lunga.

  • Cimitirul Vesel de la Sapanta

Turistii din toata lumea vin sa vada „the Merry Cemetery” sau, asa cum il cunoastem noi, Cimitirul Vesel de la Sapanta. In acest loc, moartea nu este privita cu tristete, ci este vazuta ca fiind un nou inceput.

Crucile albastre, faurite de mesterii populari, sunt ornate cu picturi naive si versuri umoristice, ce spun povestile celor ingropati acolo, cu bune si cu rele.

Mesterii initiali sunt Stan Ioan Patras si Dumitru Pop Tincu, autorii a peste 800 de cruci pictate. Primul epitaf, ce ii apartine lui Stan Ion Patras, a fost scris in 1935.

sapantaCel mai faimos epitaf din acest loc (spre care exista si indrumari scrise) este: „Sub aceasta cruce grea/ Zace biata soacra-mea/ Trei zile de mai traia/ Zaceam eu si cetea ea/ Voi care treceti pa aici/ Incercati sa n-o treziti/ Ca acasa daca vine/ Iara-i cu gura pa mine/ Da’ asa eu m-oi purta/ Ca-napoi n-a inturna/ Stai aicea draga soacra-mea.”

Cimitirul Vesel de la Sapanta se afla la 20 de minute de condus, din Sighetu Marmatiei.

  • Drumul verde

Daca tot am vorbit despre pajisti verzi si peisaje de basm, iti recomand acest drum verde, lung de peste 60 de km, ce strabate Muntii Gutai – o poteca ce poate fi strabatuta la pas, cu bicicleta sau… caruta.

Traseul include zonele umede din Piemontul Gutaiului, adevarate monumente naturale, ce adapostesc o flora relicta din era glaciara, si Rezervatia Creasta Cocosului.

De asemenea, vei gasi pe acest drum si valorile culturale, reprezentative pentru Maramures, precum: bisericile si casele de lemn, portile sculptate si mestesugurile traditionale.

Pe Creasta Cocosului se poate face escalada sau poti opta pentru un zbor cu parapanta.

Pentru mai multe informatii, intra aici.

Ai fost pana acum prin Maramures? Ce ai vazut sau ce ai vrea sa vizitezi?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s