Pastratorul de secrete din familie

In orice familie, unul dintre membri este pastratorul de secrete. Ce presupune acest rol? Cum iti dai seama daca ai chiar tu aceasta responsabilitate?

Fiecare membru al familiei are unul sau mai multe roluri, fiecare venind la pachet cu responsabilitatile sale. Unele roluri pot fi mai evidente, precum cel de sot/sotie/copil/frate, cap al familiei sau responsabil de ingrijirea casei si de cresterea celor mici. Insa altele au nuante mai subtile, dar fara de care familia nu si-ar putea gasi echilibrul.

Unul dintre acestea e si cel de a fi pastratorul de secrete. Daca te-ai regasit in aceasta pozitie, poate ca te-ai simtit initial onorat(a) de increderea pe care ti-au acordat-o ceilalti membrii ai familiei.

Cu timpul insa, devine evident ca acest rol este unul deosebit de dificil, care te mentine mereu la mijloc intr-un conflict, iti testeaza constant limita resurselor si poate deveni chiar toxic, pe masura ce cresc gravitatea secretului si consecintele pe care eliberarea acestuia le-ar provoca.

A fi responsabil de secretele fiecaruia provoaca insa mai mult decat doar anxietate. Studii recente demonstreaza ca acest lucru poate afecta in timp judecata, acuitatea intelectuala, retinerea interpersonala, rezistenta fizica, productivitatea si funtiile executive.

Cercetatorii Universitatii Berkeley din California au pus toate aceste modificari pe seama epuizarii resurselor de auto-reglare. Acestia au sustinut faptul ca aceasta epuizare apare ca urmare a grijii constante fata de ceea ce vorbesti sau gandesti, astfel incat sa eviti scaparea continutului pe care il ascunzi.

Si neurologii ridica un semnal de alarma legat de pastrarea secretelor si anxietatea provocata.

Presiunea de a tine ceva ascuns poate afecta si somnul, duce la schimbari ale dispozitiei emotionale, pierderea controlului, dificultati cu memoria si invatatul, probleme alimentare prin lipsa poftei de mancare si chiar slabirea intregului sistem imunitar.

A pastra un secret te poate pune si intr-o pozitie dificila in raport cu propriile principii – uneori poti fi nevoit sa minti pentru a nu da in vileag informatia. Acest lucru poate afecta propria imagine de sine sau a celuilalt, poate starni sentimente negative fata de cel ce te pune in aceasta situatie.

Avand in vedere efectele negative multiple care vin odata cu acest rol ne putem intreba daca este bine sa pastram sau nu secretele celorlalti? Cu siguranta, daca incalcam increderea cuiva, vor fi anumite consecinte.

Insa raspunsul complet la aceasta intrebare tine foarte mult si de secretul care sta la baza. Anumite secrete pot avea un efect benefic asupra familiei, insa altele pot fi periculoase pentru viata de familie.

Balanta poate sta si in ce anume are efecte mai serioase – pastrarea sau divulgarea secretului. Daca alegem insa sa ne eliberam de presiunile pastrarii acestora, sunt anumite lucruri cheie de avut in vedere – daca momentul este cel potrivit, care este modul cel mai benefic de a spune si cui, ce efecte se vor crea si cum putem sa le gestionam.

Uneori, secretul este atat de periculos incat nu poate fi pur si simplu spus. In acest caz, rolul unui psihoterapeut este acela de a te ajuta sa pregatesti terenul, sa gasesti modul cel mai potrivit de a spune si de a va ajuta sa intelegeti, sa acceptati si sa treceti peste consecintele acestuia, de a va sprijini in eliminarea barierelor dintre voi pe care secretul le-a format.

Autor articol: Mihaela Balan – Psihoterapeut de familie sub supervizare – mihaela.balan9@gmail.com

sursa pentru articol: CR., Critcher & MJ. Ferguson: The cost of keeping it hidden: decomposing concealment reveals what makes it depleting, J Exp Psychol Gen. 2014 Apr;143(2):721-35

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s