Nevoile emotionale: copilul de azi si adultul de maine

Te-ai gandit vreodata care sunt nevoile emotionale ale copilui tau? Daca da, te felicit, ai toata admiratia mea pentru ca acorzi atentie unui aspect atat de important in dezvoltarea copilului tau.

De ce sunt atat de importante nevoile emotionale? Tocmai pentru ca emotia este catalizatorul unei vieti fericite, sau, din contra, a uneia traite in faliment” – financiar, profesional, sentimental.

Dar importanta acestor nevoi emotionale a fost recunoscuta doar de cateva decenii incoace, iar multe dintre informatii nu au ajuns inca la publicul larg si nu sunt cunoscute de majoritatea parintilor, bunicilor, educatorilor, profesorilor, bonelor.

Spre exemplu, putin stiu ca, in spatele unui comportament nedorit al copilului, se afla o nevoie fizica sau emotionala neastisfacuta. De cele mai multe ori este vorba despre o nevoie emotionala, pentru ca nevoile fizice sunt mai usor de exprimat odata cu avansarea in varsta. In acelasi timp, performantele scolare sunt strans legate de nevoile emotionale. Un copil, pentru a fi apt sa invete, trebuie sa atinga nivelul de maturitate emotionala specific varstei sale.

Noi, adultii de astazi, am crescut intr-o perioada in care nu se cunostea importanta nevoilor emotionale, intr-o perioada in care vina, rusinea si critica erau folosite deseori pentru a ne educa. Efectele acestor metode se pot vedea astazi. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa aruncam o privire in jurul nostru si sa observam cat de putini oameni intregi emotional exista si cat de multi sufera. Este o suferinta care se manifesta diferit de la persoana la persoana, sau mai bine zis de la familie la familie. Fie prin consumul si dependenta de diverse de substante, chiar si de mancare, care duce la obezitate si la probleme de sanatate; fie prin depresii, prin dezechilibre interioare atat de greu de gestionat; fie prin divorturi si relatii toxice; fie prin agresivitate, violenta fizica si verbala, manifestata chiar fata de proprii copii. Și exemplele pot continua.

Multe dintre aceste manifestari comportamentale sunt rani ascunse ale copilului nostru interior, rani peste care am pus straturi de bandaje. Ele sunt ascunse, dar nu si vindecate.

Copilul vine pe lume ca un dar pentru parintele sau. Intr-adevar, copilul are obiective personale de atins, vine sa-si implineasca misiunea de om pe acest pamant, insa, in drumul sau, el are si darul vindecarii. Are darul de a-si vindeca parintii de ranile pe care le-au purtat cu ei atatia ani. Iar, cand copilul atinge acele rani, desigur fara intentia de a-l face pe parinte sa sufere, el ii provoaca durere. Din acest punct, felul in care raspunde parintele este extrem de important, caci el poate reactiona sau actiona. Parintele constient actioneaza si intelege, parintele constient cauta raspunsuri. Parintele inconstient de aceste tipare emotionale este cel ce reactioneaza, cel ce merge pe pilot automat si nu constientizeaza ca unele dintre faptele sale il indepartateaza de la obiectivul pe care si l-a asumat odata cu aducerea pe lume a copilului sau, anume acela de a creste un OM implinit.

Caci orice actiune facuta astazi, are ecouri in omul matur de mai tarziu. Si desi intentiile tuturor parintilor sunt indiscutabil bune, rezultatele difera in functie de modul in care copilul a fost educat si se pot vedea peste ani. O relatie parinte-copil cu foarte multe fisuri se va rupe in adolescenta, atunci cand pare ca parintele pierde cu desavarsire controlul. De fapt, acesta este doar efectul anilor in care parintele a aplicat un parentaj inconstient, orientat doar spre rezultatul imediat.

Nevoile emotionale ale copiilor sunt variate: de la nevoie de atentie, la nevoia de afectiune, la cea de timp special petrecut cu parintele, la nevoia de conectare, de competenta, de securitate, de respect, de individualitate, la nevoia de a visa, care este extrem de importanta. Toate aceste nevoi, poate de zece ori mai multe decat cele fizice, au ca scop construirea unui om frumos, complet din toate punctele de vedere.

Din pacate, astazi, multi dintre copii sufera pentru ca nu le sunt satisfacute nevoile emotionale, iar suferinta lor iese la suprafata prin intermediul unor comportamente care noua, adultilor, ne displac. Acestea nu sunt altceva decat comportamente de exprimare sau de adaptate, comportamente prin care copilul scoate in exterior ceea ce este in interiorul sau.

Misiunea pe care mi-am asumat-o este tocmai aceasta: sa il ajut pe parinte sa-si inteleaga mult mai bine copilul, atat copilul din viata reala cat si copilul interior (care, de cele mai multe ori, se interpune in relatia cu copilul din viata reala). Pornind de la aceasta idee si de la propiile experiente traite, am reusit sa pun baza unui material amplu, un material ce raspunde exact acestor nelinisti ale parintelui si care ii ofera posibilitatea sa se inteleaga pe sine si pe copilul sau.

Prezentare carteIar acest material s-a concretizat in cartea “Puterea parintilor. Succesul copilului tau depinde de tine”, care este mai mult un proiect, un proiect amplu, bogat in informatii practice. Recunosc faptul ca parerile cititorilor si recenziile cartii au reusit nu doar sa ma bucure, dar si sa ma surprinda. Sincer, nu ma asteptam ca impactul acestei carti sa patrunda atat de adanc in constiinta cititorilor. Ma bucur cand vad ca aduc valoare in vietile oamenilor si mai ales pentru ca prin munca mea contribui la cresterea oamenilor de mai tarziu.

In aceeasi masura, imi dedic timpul lucrului cu cei mici, prin intermediul atelierelor ajutandu-i sa-si dezvolte diverse competente si abilitati mental-emotionale. Aceste ateleiere au scopul de a-i ajuta pe copii sa dobandeasca competente-cheie pe care, din pacate, nu le invata la scoala, dar care sunt indispensabile unei persoanalitati de succes. Competente precum: increderea in sine, depasirea temerilor, capacitatea de luare a deciziilor si de rezvolvarea a problemelor.

Cu toate acestea, tin sa subliniez faptul ca nicio activitate, niciun atelier, niciun workshop nu vor avea impactul pe care il are timpul special petrecut impreuna cu parintele. Iar implicarea acestuia este, fara doar si poate, cel mai important mijloc prin care copilul se dezvolta sanatos din punct de vedere emotional.

De asemenea, ma ocup si cu organizarea unor evenimente si conferinte ce au ca tematica parentajul. Urmatoarea conferinta va avea loc in Bucuresti, pe data de 25 Iunie, conferinta la care ii invit pe toti parintii dornici sa cunoasca mai multe detalii despre acest subiect. La acest eveniment, alaturi de mine, vor fi patru invitati speciali, oameni frumosi, oameni exceptionali. Conferinta aceasta este destinata lansarii oficiale a cartii “Puterea parintilor. Succesul copilului tau depinde de tine”. Intrarea este libera, insa in limita locurilor disponibile in sala. Ma bucur ca le pot oferi aceasta ocazie parintilor si ca le pot aduce informatii practice si extrem de utile pe care sa le aplice in relatia cu copilul lor. Si cum pe mine ma incanta extrem de tare surprizele, bineinteles ca am ceva special pregatit si de aceasta data pentru toti participantii.

Ii astepAdriana Mitut cu drag pe toti cei dornici sa cunoasca si sa inteleaga, inainte de a educa, pe toti cei ce vor sa aiba o relationare fericita cu micutii lor si pe toti cei ce lucreaza sau interactioneaza cu cei mici – profesori, educatori, bone, bunici. Va astept sa crestem impreuna si sa construim o lume mai buna de dragul copiilor.

Autor articol: Adriana Mitu – parenting trainer, autoarea cartii “Puterea parintilor. Succesul copilului tau depinde de tine”


Ultimele articole

4 comentarii la „Nevoile emotionale: copilul de azi si adultul de maine”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s