Nautul

Nautul este o leguma asemanatoare cu mazarea. Este originar din sud-estul Turciei, fiind ulterior raspandit in Orientul Mijlociu si regiunile mediteraneene. Este o sursa excelenta de fibre, acid folic, mangan, proteine si minerale. Este numai bun pentru femeile insarcinate datorita acidului folic continut.

Avand o concentratie ridicata de proteine (24%), la care se adauga si un procent consistent de carbohidrati, nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne. Are un index glicemic scazut, ceea ce presupune o digestie usoara a carbohidratilor. Acest proces asigura ca nivelul de zahar din sange scade si creste lent, ajutand la o energizare mai eficienta a organismului si la controlul apetitului.

Fibrele din naut ajuta la diminuarea colesterolului din sange. Daca este consumat cu regularitate, nautul scade colesterolul din sange si previe diabetul. Datorita continutului redus de grasimi si ridicat de fibre, nautul este o alegere buna pentru curele de slabire. Consumul boabelor de naut, fierte, combinate cu diverse legume sau transformate în piure, amestecat cu iaurt si nuci, combate anemia, raceala, oboseala si constipatia.

Hai sa ne si jucam putin cu cateva boabe de naut. Am putea sa face o rochita pentru papusi. Nu stii cum? Foarte simplu: ai nevoie de 6 bucati de ata mai groasa de dimensiuni diferite, un ac, o farfurie cu naut fiert, lipici si acuarele. Insira pe fiecare bucatica de ata boabele de naut, apoi lipeste-le intre ele. Coloreaza boabe cu acuarele si gata rochita.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s