Meniul de craciun pentru intreaga familie!

Ingrediente meniul de craciun pentru intreaga familie!

Iti propun cateva retete foarte speciale, pentru a alcatui meniul de Craciun de care se va bucura toata familia!

Pentru momentele speciale ale anului, Itsy Bitsy iti vine in ajutor cu idei gustoase! De sarbatori, acorda-ti mici excese in alimentatie si bucura-te de o serie de retete delicioase!

Cotlete de porc cu ciuperci

Ingrediente: 5-6 cotlete de porc, 800 g ciuperci, un pahar vin alb, 5-6 catei de usturoi, condimente pentru carnea de porc si sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

 

  • Aseaza cotletele de porc in tava si unge-le cu ulei; deasupra presara condimentele, piperul si sarea, apoi adauga o cana de apa.
  • Pune tava la cuptor, la foc mic, adaugand din cand in cand putina apa. Intre timp, curata ciupercile, spala-le si taie-le feliute mai mari
  • Cand carnea este aproape gata, adauga ciupercile si vinul si mai asteapta pana se rumeneste bine carnea.
  • Toaca usturoiul, adauga-l deasupra si mai lasa putin in cuptor.

Aceasta prima reteta din meniul de Craciun este o mancare delicioasa, cate te va incanta cu savoarea si gustul sau deosebite!

Curcan umplut

Ingrediente: un curcan de cca 2 kg (gata taiat), 100 gr. orez, 50 gr. unt, 3 oua, 80 gr. ceapa, piper, patrunjel, marar, 1 kg castane comestibile, sare, ienibahar, 50 ml rom, cateva frunze de salvie, cateva felii de costita afumata, o jumatate de kg de pipote si ficatei de pui.

Mod de preparare:

 

  • Toaca pipotele cat se poate de marunt.
  • Ceapa si pipotele se pun intr-o craticioara de un litru si jumatate, impreuna cu untul sau untdelemnul si orezul, se calesc 2-3 minute la foc mic, amestecand mereu.
  • Apoi, se sting cu o jumatate de litru de apa fierbinte, potrivindu-se gustul cu o jumatate de lingurita de sare si o frunza de telina.
  • Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand scade lichidul si orezul este moale.
  • Cand orezul s-a racit, se adauga ficatul crud, taiat marunt sau trecut prin sita, ouale intregi, putin piper macinat, o lingurita cu frunze de marar sau patrunjel taiate marunt.
  • Acum trecem la castane: se cresteaza coaja tare a castanelor in cruce, ca apa sa poata patrunde in interiorul lor, fierbandu-se in apa clocotita, cat sa le cuprinda bine, circa o ora.
  • Dupa ce au fiert, curata coaja exterioara si cea subtire din interior.
  • Trece-le prin masina de tocat impreuna cu ficatul crud si pipota.
  • La tocatura, se adauga ouale, un varf de lingurita cu piper sau ienibahar macinat, romul si o lingurita rasa cu sare, amestecandu-se bine.
  • Compozitia se pune in cornet si cu ea se umple curcanul sub piele.
  • In tava, se asaza doua folii de aluminiu, incrucisate, iar deasupra se pune curcanul, cu pieptul in sus. Se acopera pieptul curcanului cu fasiile de costita, asezate in forma de gratar, si cu frunzele de salvie.
  • Topeste putin unt, ia vasul de pe foc si inmoaie complet o bucata de tifon. Inveleste pieptul si pulpele curcanului cu tifonul astfel imbibat (tifonul va tine loc de „stropire” in timpul coacerii).
  • Lasa la cuptor, pana cand se rumeneste. Cand este gata, indeparteaza tifonul si unge friptura cu sosul din tava.

Sarmalute in foi de varza

Ingrediente: un kg de carne tocata amestec, 100 gr. orez, un morcov, 2 cepe rosii, o jumatate de ardei gras, un catel de usturoi, o legatura mica de marar, sare, piper, putin ulei, un ou, putin bulion de rosii si frunze de varza murata.

Mod de preparare:

 

  • Toate legumele se toaca foarte fin sau se dau pe razatoare si se pun la prajit in ulei. Cand sunt putin prajite si devin moi, se condimenteaza cu sarea si piperul.
  • Se aduga orezul in tigaie, impreuna cu mararul tocat marunt si se mai lasa 2-3 minute la prajit, la foc mic. Apoi se lasa la racit.
  • Amesteca intre timp carnea tocata cu 1-2 oua, sarea si piperul.
  • Cand legumele s-au racit, aduga-le la carnea macinata si amesteca bine.
  • Daca mai e nevoie, mai adauga sare sau piper.
  • Frunzele de varza murata se lasa putin in apa rece pentru a se desara.
  • Impacheteaza sarmalele, aranjeaza-le frumos in oala, apoi pune bulion peste ele si apa cat sa le cuprinda.
  • Lasa-le la foc mai mare, pana dau primul clocot, iar dupa aceea lasa-le la foc mic.

Sarmalutele fierb destul de repede si sunt delicioase! Se pot servi cu smantana acra.

Prajiturelele Mosului cu caramel

Ingrediente: Pentru blat avem nevoie de 250 gr faina, 150 gr unt, 100 gr zahar, un galbenus, 2 plicuri zahar vanilinat, 2 linguri suc de lamaie si un praf de sare. Pentru caramel avem nevoie de 100 gr zahar, 125 ml frisca, 75 gr miere si o jumatate de lingurita scortisoara.

Mod de preparare:

 

  • Framanta un aluat din faina, unt, zahar vanilat si sare.
  • Apoi, infasoara-l in folie si lasa-l la frigider 30 de minute.
  • Tapeteaza cu hartie de copt 2 tavi si incinge cuptorul la 180 grade C.
  • Mai framanta o data aluatul, facand cca. 20 de bilute pe care le asezi pe tavi.
  • Cu coada unei linguri, scobeste gropite in fiecare biluta.
  • Coace fursecurile cca. 15 minute si lasa-le sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.
  • Pentru prepararea caramelului, se aseaza zaharul intr-o craticioara si se lasa sa se caramelizeze la foc mijlociu; se adauga frisca, miere si scortisoara. Se da totul in fiert si se lasa sa fiarba amestecand timp de cca. 5 minute. Crema fluida de caramel se toarna intr-un ibric si de acolo se repartizeaza in mijlocul fursecurilor; se lasa sa se intareasca.

Iti dau un sfat: in loc de crema de caramel, in mijlocul fiecarui fursec poti aseza portii mici de jeleuri de fructe, ce se incalzesc in prealabil.

Stelute albe de bezea cu migdale

Ingrediente: 3 albusuri, 200 gr zahar, 400 gr migdale macinate, o lingurita si jumatate de scortisoara si 4 picaturi de esenta de migdale.

Mod de preparare:

  • Bate albusul cu zahar, pana incepe sa straluceasca si sa se ridice tepi. Pastreaza din aceasta compozitie 3 linguri pentru decor (la frigider). In restul de bezea, pune 350 gr migdale, scortisoara si esenta de migdale. Lasa aluatul la rece, timp de 3 ore.
  • Incinge la 150 grade C. Tapeteaza cu hartie de copt doua tavi.
  • Presara restul de migdale pe o foaie de hartie de copt si intinde deasupra o foaie de aluat, groasa de 1 cm.
  • Decupeaza din ea stelute, cu ajutorul unei forme speciale. (Inainte de a taia urmatoarea steluta, inmoaie forma in apa si scurge-o putin.)
  • Asaza stelutele in tavi si lasa-le la congelator cca. 15 minute.
  • La final, unge-le cu glazura si coace fiecare tava la cuptor timp de cca. 15 minute.

Mai ai retete de adaugat la meniul de Craciun? Scrie-ne mai jos.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s