Ma doare gatul!

Putine senzatii sunt mai neplacute ca durerile de gat. Suntem in plin sezon de raceli si viroze de tot felul, asa ca ar fi bine sa stim de ce ne doare gatul si cand e cazul sa ne ingrijoram.

Durerile de gat sunt de mai multe feluri, unele se pot datora unei simple infectii virale, altele se pot complica prin existenta streptococilor sau punctelor de puroi. Sa facem cateva distinctii clare intre raceala, faringita streptococica si amigdalita.

Durerile de gat asociate racelii
Aceste dureri sunt insotite de alte simptome : iti curge nasul sau ai nasul infundat, tusesti, iti curg ochii si stranuti. Ele trec, de obicei, de la sine. O vorba inteleapta spune ca tratata, raceala trece in sapte zile, iar netratata, trece intr-o saptamana…

Poti insa grabi putin procesul de vindecare. Odihna la pat si cresterea cantitatii de lichide pe care o consumi ajuta mult in aceasta situatie.

Medicamentele eliberate fara reteta pot ameliora durerea de gat, dar nu in mod major. Poti lua, totusi, analgezice (medicamente care alina durerea), de tipul paracetamolului sau ibuprofenului. Atentie, nu administra aspirina copilului tau, intrucat poate provoca sindromul Reye, o tulburare grava, care afecteaza in principal copiii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani. De asemenea, poti folosi sprayuri care amortesc zona gatului si-ti alina momentan senzatia suparatoare de gat umflat.

Nu folosi antibiotice pentru durerile banale de gat ascoiate unei viroze! Antibioticele au efect doar asupra infectiilor bacteriene si iti pot creste rezistenta fata de ele daca le folosesti cand nu e cazul.

Durerea de gat poate fi tratata acasa prin comprese, impachetari si gargara. Primul remediu la care e bine sa apelezi si de departe cel mai eficient este gargara cu apa si sare. Fa garagara de 3 ori pe zi de la primele semne ca ceva te « deranjeaza » in gat. Solutia salina dezinfecteaza gatul si impiedica dezvoltarea infectiei.
Pentru comprese calde, poti folosi otet de mere, argila, infuzie de salvie sau cartofi copti in coaja.
De asemenea, poti face impachetari la gat cu ulei esential de eucalipt si lavanda. Mai poti pisa putin ardei iute, pe care il amesteci cu miere si iei de mai multe ori pe zi cateva lingurite din aceasta compozitie.

Ce sunt faringita streptococica si amigdalita?

Faringita streptococica
Faringita streptococica este cauzata de streptococci, dupa cum arata si numele ei. Se ia prin contact direct cu o persoana infectata sau cu lucruri care apartin acesteia. Streptococii pot determina aparitia unor boli grave, precum febra reumatoida (o boala care poate atinge inima). De aceea, este foarte important sa mergi la doctor pentru tratarea infectiilor cu streptococi.

Cum stii daca durerea de gat se datoreaza racelii sau infectiei cu streptococ? In primul rand, simptomele sunt mai accentuate decat in cazul racelii : durerea de gat poate aparea brusc, iti pierzi pofta de mancare, inghiti foarte greu, amigdalele sunt rosii si au puncte albe, ai febra sit e doare capul.

Pentru a afla cu siguranta daca ai o infectie cu streptococ sau nu, trebuie sa faci un exudat faringian. Daca exudatul este pozitiv, inseamna ca ai streptococ si trebuie sa mergi la medic pentru a-ti prescrie un tratament cu antibiotice (penicilina sau amoxicilina). Tratamentul cu antibiotic trebuie urmat timp de 10 zile, chiar daca durerea de gat cedeaza intre timp. Se recomanda, de obicei, ca si ceilalti membri ai familiei sa faca exudat faringian, pentru a evita reinfectarea cu streptococ dupa incetarea tratamentului.

Amigdalita
Amigdalita este o inflamatie dureroasa a amigdalelor si se asociaza, de obicei, si cu alte simptome: puncte albe sau galbene in gat, febra, respiratie urat mirositoare, greutate la inghitit, umflarea ganglionilor gatului.

Amigdalita poate fi cauzata fie de un virus, fie de o bacterie. Pentru a afla cauza, trebuie facut si in acest caz un exudat faringian. Daca amigdalita este de origine virala, va trece de la sine in cateva zile, asemenea durerii de gat din timpul unei raceli. Daca originea ei este bacteriana, medicul iti va prescrie tratament cu antibiotice, in functie de antibiograma care insoteste exudatul.


Ultimele articole

2 comentarii la „Ma doare gatul!”

  1. Eu cel mai des folosesc pastilele de Trachisan dar depinde si de caz. Intotdeauna consultati medicul in cazuri mai grave. Sanatate!

  2. si eu am scapat de amigdalita cu trachisan 🙂 dar adevarat ca am mai luat si miere, propolis, aloe vera si un umidifcator in camera… sanatate tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s