La ce bun un tata in casa?

Chiar daca de multe ori mamicile isi spun: ,,Lasa, ca ma descurc eu! O sa fac eu totul, nu-i nici o problema!”, nu vor face decat sa-l excluda involuntar pe sot din familie si sa-si asume sarcini multiple, care duc la oboseala psihica si fizica. Un copil, indiferent de varsta, are nevoie de sprijinul, incurajarea si increderea ambilor parinti.

La ce bun un tata in casa? Sa vedem impreuna care sunt ,,intrebuintarile” lui:

Fun club tata
Tatal este modelul masculin pentru copil, este un mare ajutor pentru sotie, rolul lui este bine stabilit inca din timpuri stravechi, iar daca se implica in viata de familie, va avea numeroase satisfactii si impliniri. De foarte multe ori, o vorba spusa de tata copilului este retinuta mult mai repede si mai mult timp, fata de ,, n” sfaturi, dojeniri si indemnuri ale mamei. Acest lucru nu se datoreaza faptului ca mama nu ar fi luata in seama sau ar fi iubita intr-o mai mica masura, ci faptului ca tatal este privit ca un idol, sa-i spunem, iar vorbele lui, momentele de tandrete si mesajele transmise sunt foarte importante pentru copii.

Tata poate rani prin vorbe sau fapte
Un exemplu este tatal care ii spune fiicei, la varsta pubertatii: ,,Nu o sa se uite nici un baiat la tine. Nu vezi ce grasa esti!” Vorbele acestea o vor traumatiza psihic, iar relatiile ulterioare ale fetei cu barbatii din viata ei vor fi marcate de vorbele tatalui. Fata, devenita femeie, va fi permanent nemultumita de aspectul ei si va avea o stima de sine scazuta.

Unii psihologi afirma chiar ca tipul de relatie pe care il au in copilarie fiica si tatal va fi acelasi in ceea priveste relatia femeii cu autoritatile. Daca tatal a insuflat fiicei autoritate exagerata, iar copilul a actionat sub imperiul fricii, avand permanent teama de a nu gresi si de a nu fi pedepsit, atunci fiica va creste cu teama de autoritati si se va pierde cu firea in fata unui politist, chiar daca acesta o va ajuta sa-si elibereze un act de identitate.

Tata este un bun ,,bodyguard”
Ganditi-va cum reactioneaza copilul vostru cand este bruscat de alt copil. Reactioneaza diferit daca este doar cu mama in parc decat atunci cand este si tatal cu el? Aduceti-va aminte ce cuvant a spus copilul vostru prima oara: ,,ma-ma’’ sau ,,ta-ta”.

Chiar daca mamele sunt in preajma copiilor tot timpul, iar de cele mai multe ori ele il linistesc, ii vorbesc, ii zambesc si ii spun: ,,Gata mami, nu mai plange!”, “Hai la mama!” sau “Pupa mami sa treaca buba”, copilul spune primul cuvintel ,,TATA”. Aceasta nu este o intamplare, ci este o nevoie si o dorinta a copilului de a fi si tatal prezent. De a-i fi alaturi cand s-a lovit la picior sau de a-l chema in bratele lui.

Tata este un prieten de incredere
Tatii pot avea propriile activitati cu copiii lor, propriile secrete, discutii, preferinte si preocupari. Copiii au nevoie de sfaturile lor, de o relatie afectiva armonioasa, de sprijinul pe care il ofera un barbat in casa si nu numai.
De foare multe ori, tatii sunt cei care ajung acasa foarte tarziu, copiii poate ca deja dorm, iar comunicarea lor cu acestia este limitata, chiar inexistenta. De aceea, este bine sa profite la maxim de clipele in care sunt cu copiii lor, sa se bucure de fiecare clipa si chiar sa existe momente in care mama sa ,,ia o pauza”. Tatal poate ca in serile in care isi gaseste prichindelul deja dormind sa se intinda langa el, chiar daca pentru cateva clipe.

Tata este o piesa centrala in jocul de puzzle ,, familia”
Intr-o familie exista trei feluri de relatii: sot-sotie, mama-copil si tata-copil. Fiecare dintre acestea se dezvolta diferit, in functie de implicarea si de tipul de comunicare dintre cei care interactioneaza. Depinde, asadar, cat sunteti de dispusi sa primiti si sa oferiti intr-o relatie care nu este cu o persoana oarecare, ci cu copilul vostru. Voi sunteti modelul lui, iar copiii asteapta de la parinti sa se descurce in orice imprejurare si sa le fie permanent confidenti.

Daca, din nefericire, tatal nu este prezent in familie (deces, divort, refuzul de a-si vedea familia), mama ii poate indrepta atentia copilului catre un model barbatesc, care sa ii ofere sprijinul si increderea unui tata. Acesta poate fi un unchi, un prieten apropiat de-al familiei, invatatorul, etc.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s