Jocurile Copilariei: Moara cu Marius Moga

Jocurile Copilariei: Moara cu Marius Moga

Daca nu mai stii regulile de la Moara (Tintar), Marius Moga ti le spune acum si iti arata cat de simplu este sa iti alcatuiesti propria tabla de joc.

Moara este un joc de societate, vechi de secole, in care strategia joaca un rol foarte important. Jocul are o lunga istorie in lume, cu marturii ale sale datand inca din jurul anului 1400 i. Hr. Avandu-si originile in Egipt, Tintarul a devenit foarte popular pe mapamond, pana la aparitia sahului.

Regulile sunt simple si poate fi jucat atat de cei mari, cat si de copii. Jocul ii va ajuta pe cei mici sa isi dezvolte concentrarea, atentia si abilitatea de analiza.

Numar de jucatori: 2.

Ai nevoie de: o foaie de hartie, un pix si 18 piese (9 de o culoare, 9 de alta culoare.

Cum se joaca:

Nu trebuie sa cumperi jocul pentru a-l juca. Poti sa ti-l faci cu usurinta, asa cum ne arata si Marius Moga in clipul de mai jos.

Pe foia de hartie, deseneaza 3 patrate concentrice. Deseneaza puncte in dreptul unghiurilor patratelor si la mijlocul laturilor. Conecteaza patratele in punctele din mijloc, ca in imaginea de mai jos.

02Precum vezi, pe tabla sunt deja si cateva piese. Pentru piese, poti folosi orice: pietricele, boabe de porumb sau de fasole, alte seminte, piesele de la jocul de table sau, cum a ales Marius Moga, drajeuri. Important este ca un jucator sa aiba piese de o culoare, iar celalalt jucator sa aiba alta culoare.

Cele 24 de puncte de pe tabla de joc reprezinta pozitii pe care jucatorii isi pot plasa piesele.

Jocul incepe cu tabla goala. In prima etapa, se decide cine incepe si fiecare jucator, pe rand, va pune una din propriile piese pe tabla de joc. Cand toate piesele au fost puse pe tabla, incepe a doua etapa a jocului.

In a doua etapa, jucatorii isi muta, pe rand, cate o piesa proprie de-a lungul unei linii, intr-un punct invecinat. In orice punct de pe tabla poate fi plasata o singura piesa. Cand un jucator ramane doar cu trei piese, acesta le poate muta pe oricare din locurile libere de pe tabla de joc

Ideea jocului este ca jucatorii sa creeze “mori”, in asa fel inca sa poata elimina piesele adversarului. Moara este sirul care contine trei piese, de-a lungul oricarei linii de pe tabla de joc. Iti poti construi o moara in prima etapa, prin plasarea pieselor, sau in a doua etapa, prin mutare. Totul tine de strategia ta. Cand ai facut o moara, poti elimina o piesa a adversarului. Conditia de eliminare a pieselor este ca acestea sa nu faca parte deja dintr-o moara.

Cine castiga:

Jucatorul care reuseste sa elimine primul piesele adversarului este castigator. Daca adversarul mai are doar doua piese pe tabla de joc si tu ai o moara, adversarul a pierdut pentru ca, oricat ar muta, nu mai poate construi o moara.

Afla aici amintirea lui Marius Moga legata de Moara.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s