Jocuri de atentie pe diferite etape de varsta

Jocuri de atentie pe diferite etape de varsta

Este un drum lung pana in punctul in care puiul tau se va putea concentra pe o activitate mai mult de 10 minute. La Meditatii pentru parinti, te insotim pe acest drum, oferindu-ti idei de jocuri de atentie, pentru fiecare etapa din dezvoltarea copilului.

Atentia se cultiva. Nu e ceva cu care ne nastem”, spune Elena Carmen Tuca, de la Centrul KinetoBebe & Kids. Intr-adevar, copiii nu se nasc cu o atentie dezvoltata si, mai ales cand sunt foarte mici, sunt renumiti pentru incapacitatea lor de a se concentra.

Insa, vestea buna este ca aceasta abilitate se invata. Vestea mai putin buna este ca lucrurile nu se intampla pe loc, ci este vorba despre o investitie in timp, care incepe de la primele jucarii ale bebelusului si dureaza o viata intreaga.

Afla ce jocuri de atentie se potrivesc pe diferite etape de varsta, acum, la Meditatii pentru parinti.

Dezvoltarea copilului influentata de jocuri de atentie

Pana la 2 ani, antrenarea atentiei se face mai ales prin jucarii speciale. De exemplu, cand bebelusul este foarte mic, ii va fi foarte utila acea jucarie mobila, care atarna deasupra patutului, formata din mai multe obiecte colorate, care se rotesc si lumineaza. „Este un prim pas prin care le stimulam atentia”, spune Elena Carmen Tuca.

Cand incep sa apuce lucruri, puteti lucra impreuna pe forme. Da-i sa potriveasca un cerc, un patrat si un triunghi in formele corespunzatoare. La putin timp, veti incepe sa va jucati si cu cuburi, construind turnuri si alte minuni.

In jurul varstei de 2 ani, unul dintre cele mai bune jocuri de atentie este puzzle-ul. Incepeti cu unul simplu, cu 8-10 piese, si, pe masura ce puiul tau creste, va puteti avanta si in puzzle-uri mai grele, de 100, 500, 1.000 de piese sau chiar mai multe.

Alt joc care contribuie la dezvoltarea copilului este sortarea obiectelor pe culori, pe forme si, cand cel mic mai creste, pe litere. Roaga-ti copilul sa gaseasca prin casa 3 obiecte rosii sau sferice sau care incep cu litera T. Cand sunt mai mari, putem sa ii rugam sa se uite in camera, sa fie foarte atenti la ce obiecte sunt in camera, apoi sa inchida ochii si sa spuna ce obiecte din camera isi amintesc, pentru a le stimula memoria.

Vei descoperi ca foarte multe activitati pe care le faceti impreuna deja sunt jocuri de atentie, concentrare sau memorie. Cand coloreaza, cel mic trebuie sa fie atent sa nu depaseasca liniile. Cand jucati Piticot sau alt joc de societate, copilul trebuie sa fie atent la mutarile adversarului si sa aiba rabdare pana vine randul sau. Cand jucati mima, cel mic trebuie sa se concentreze pe miscarile celuilalt, pentru a ghici ce se intampla.

Utilitatea jocurilor de atentie

Daca micutul tau nu exerseaza astfel de activitati, risca sa devina genul de adult care sare de la un lucru la altul, fara ca realmente sa termine ceva.

Este important sa ii stimulezi atentia de cand este bebelus. Doar asa, aceasta capacitate va creste in intensitate, in timp.

Totodata, tine cont si de varsta micutului tau. Nu poti avea pretentia de la un copil de 2 ani sa isi mentina atentia asupra unui joc mai mult de maximum 10 minute. La 3 ani, va incepe sa se poata concentra chiar si 20 de minute. Iar rabdarea si atentia i se vor tot dezvolta, cu exercitiu.

Nu in ultimul rand, ai grija sa nu te lasi pacalit(a). Cand face ceva ce ii place, copilul se va concentra foarte bine pe respectivul lucru. Insa, este important sa il inveti sa fie atent chiar si cand nu este pasionat de activitatea propusa si sa il inveti ca atunci cand incepe un lucru trebuie sa il duca pana la bun sfarsit.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s