Jocul de Luni: Jocuri pentru inteligenta interpersonala

Jocul de Luni: Jocuri pentru inteligenta interpersonala

In majoritatea cazurilor, copiii au o inteligenta interpersonala nativa. Sunt sociabili, isi fac prieteni cu lejeritate si comunica fara probleme. Cu toate acestea, ca si in cazul celorlalte tipuri de inteligenta, sociabilitatea se educa si se creste. Poti face acest lucru foarte usor, prin jocuri speciale pentru inteligenta interpersonala. Iata ideile noastre aici.

La Happy Music cu Ruxandra si Marius, parenting trainer Adriana Mitu ne-a vorbit despre inteligenta interpersonala si jocurile care ii favorizeaza dezvoltarea.

Intalnim acest tip de inteligenta la copilul caruia ii place sa-si petreaca timpul in preajma celorlalti, intelege usor ce simt ceilalti si empatizeaza cu acestia, se simte foarte bine atunci cand lucreaza intr-un grup sau intr-o echipa, este sociabil si are bune abilitati de comunicare si de solutionare a conflictelor.

Asculta podcastul pentru a afla ce jocuri pentru inteligenta interpersonala ne-a propus Adriana Mitu. In plus, citeste mai jos cum il pot ajuta aceste jocuri pe copilul tau.

Idei de jocuri pentru inteligenta interpersonala

Aceste jocuri il vor ajuta pe copil sa:

  • invete sa se raporteze la relatiile sale;
  • exploreze relatiile cu ceilalti;
  • recunoasca emotiile celor din jur.
Prietenii mei in imagini

Alege cateva imagini sau mici stickere cu diferite simboluri. Apoi, intreaba-l pe copil ce persoane importante din viata lui descriu imaginile respective. De ce a facut aceste alegeri?

Spre exemplu:

  • Mara este ca un Soare. De ce?
  • Ionut este ca un Dragon. De ce?
  • Ana este ca un Fluture. De ce?

Acest joc te va ajuta sa descoperi care este imaginea copilului despre persoanele importante din viata sa.

Ii poti oferi copilului un jurnal in care sa asocieze in fiecare zi cate o imagine fie colegilor, prietenilor, educatoarei si chiar membrilor familiei.

Lista unui bun prieten

Daca te preocupa modul in care copilul relationeaza cu ceilalti si cum isi alege prietenii, atunci iata un joc care-l va ajuta pe micutul tau sa faca alegeri intelepte in viitor. In acest joc, veti defini impreuna care sunt valorile voastre in relatiile cu ceilalti: iubire, iertare, generozitate etc.

Atunci cand copilul este mic si nu intelege conceptul de valoare, puteti sa discutati despre acele lucruri pe care le pretuieste la un prieten. Faceti fiecare lista de valori si apoi discutati-le.

Vorbiti si despre faptul ca, daca ne dorim o astfel de relatie de prietenie, avem nevoie ca, inainte de toate, sa fim noi un asemenea prieten.

Mai apoi, pastrati lista unui bun prieten si din cand in cand consultati-o si intrebati-va: „Este ceva ce mai vreau sa adaug la aceasta lista acum? Am relatii care respecta aceste valori? Sunt eu un astfel de prieten?”.

Acest joc este excelent pentru a-l sprijini pe copil sa si le evalueze pe ale sale si pentru a descoperi aspecte importante din viata lui despre relatiile sale cu ceilalti.

Detectivul emotiilor

Despre acest joc, am mai vorbit in contextul dezvoltarii empatiei la copii. Si, cum empatia este unul dintre elementele cheie in inteligenta interpersonala, il reluam pe scurt aici. Ideea este simpla: cand esti in parc cu puiul tau, provoaca sa incerce sa isi dea seama ce simt oamenii pe langa care trece, doar privindu-i.

Mai avem si alta varianta a jocului Detectivul emotiilor, pe care o poti gasi aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s