Jocul de luni: Jocuri ce dezvolta motivatia intrinseca

Jocul de Luni: Jocuri ce dezvolta motivatia intrinseca

La inceput de an scolar, este important sa iti inveti copilul sa isi dezvolte motivatia intrinseca, adica sa descopere ce ii starneste curiozitatea, ce ii da motivatia de invatare. Ca in multe alte situatii ce implica educatia copilului, si in acest caz vei descoperi ca jocurile sunt instrumente excelente. Ca urmare, Adriana Mitu, parenting trainer, iti aduce doua jocuri pentru dezvoltarea motivatiei interioare.

Motivatia intrinseca reprezinta acel tip de motivatie care se bazeaza pe dorinta interioara de a face un anumit lucru si se hrănește cu nevoie de cunoastere.

Important este ca noi [n.r.: parintii] sa le cultivam [n.r.: copiilor] dorinta aceasta de invatare si nevoia de cunoastere, care, de fapt, stau la baza motivatiei intrinseci si sa asociem procesului de invatare emotii pozitive”, spune Adriana Mitu.

Cu alte cuvinte, hai sa ne ajutam micutii sa descopere motivatia de invatare, prin jocuri ce le antreneaza bucuria, curiozitatea, interesul, amuzamentul, mirarea, entuziasmul si multe alte emotii.

Daca nu ai prins jocurile prezentate de Adriana Mitu la Happy Music cu Ruxandra si Marius, te invitam sa le asculti in acest podcast. De asemenea, mai jos, vei gasi regulile detaliate.

La ce ajuta jocurile pentru motivatia intrinseca

Printre beneficiile jocurilor de mai jos se numara:

  • copilul devine mult mai dornic sa invete sa faca lucruri noi;
  • cresterea increderii in sine, prin faptul ca cel mic se simte mai competent;
  • copilul isi stabileste obiective si descopera singur calea catre atingerea lor.

Jocuri pentru motivatia intrinseca

Imi promit sa...

Pentru acest joc, indruma copilul sa isi faca o promisiune de a realiza ceva, in fiecare saptamana.

Incurajeaza-l sa scrie promisiunea pe un biletel, iar apoi sa deseneze un copac, pe o plansa mare, si sa lipeasca acolo biletelele cu promisiuni.

Acest joc il sprijina pe copil sa isi stabileasca in fiecare saptamana un obiectiv si sa dezvolte un obicei sanatos, acela de a invata mereu ceva nou. Totodata, il ajuta sa isi creasca increderea in sine, pentru ca invata si reuseste sa faca lucruri noi. Discutati impreuna despre ceea ce si-a propus, cum poate face acest lucru si cum l-a ajutat ceea ce a invatat pana acum.

Calatorie cu masina timpului

Invita-l pe copil sa faca o calatorie cu masina timpului. Incepe prin a-i spune o poveste, indrumandu-l sa se gandeasca cum ar fi sa invete sa faca un lucru nou. De exemplu, cum ar fi sa invete sa mearga pe bicicleta? Sau sa inoate, sa citeasca sau sa cante la pian?

Apoi, setati impreuna „panoul de control”, de la masina timpului (care poate fi un ceas de mana), la o data ulterioara, cand se presupune ca cel mic deja ar fi invatat sa faca acel lucru.

Va spune data exacta. A ajuns in viitor si copilul va raspunde la urmatoarele intrebari:

  • Descrie imaginea pe care o vezi in minte: Ce vezi? Ce auzi? Ce simti in corp?
  • Ce ai simtit cand ai reusit sa faci acel lucru?
  • Ce ai gandit cand ai reusit sa faci acel lucru?
  • Ce ti-au spus cei din jurul tau?
  • Cum te-ai bucurat? (exemple de raspunsuri: am chiuit, am dansat, am cantat de bucurie)

Acest joc il ajuta pe copil sa isi vizualizeze obiectivul si sa traiască momentul atingerii lui, ceea ce il motiveaza sa faca actiunile necesare in aceasta directie.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s