Incondeiatul oualor

Pe vremuri, ouale de Paste erau vopsite prin extragerea culorilor din plante. Cum s-a ajuns de la acest procedeu pana la incondeiatul oualor cu desene complicate, motive populare sau margelute? Hai sa il ascultam pe Zimitot!

Culoarea principala a vopsitului cu plante era galbenul; cu exceptia albastrului, toate celelalte culori se obtin daca oul este introdus, intr-o prima faza, intr-o baie cu vopsea galbena. De altfel, cele mai vechi si mai frecvente culori folosite sunt galbenul – culoarea Soarelui pe bolta cerului in timpul zilei – si rosul, imaginea Soarelui la rasarit si apus.

Vopsirea si incondeiatul oualor de Paste se face in mai multe etape. In primul rand, ouale trebuie spalete cu grija si sterse cu otet, degresandu-se astfel pentru a prinde uniform vopseaua. Dupa aceea se fierb la foc domol, asezate culcat in apa vasului, iar apoi se introduc intr-o baie de vopsea.

Pe ouale gata vopsite se pot face apoi diferite desene, cu ajutorul unui betisor subtire, numit „chisita”. Hai sa vedem ce mai stie si Zimitot despre incondeiatul oualor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s