In Romania, doar 16% dintre bebelusi sunt hraniti cu lapte matern pana la 6 luni

In anul 2001, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda hranirea exclusiv la san a bebelusilor pe perioada primelor sase luni.

Cu alte cuvinte, in acest interval, nou-nascutul nu trebuie sa primeasca ceaiuri, lapte praf sau alte alimente.

De atunci, recomandarea nu a suferit modificari, dar un studiu publicat in ianuarie anul acesta in „British Medical Journal” propune reducerea acestei perioade la patru luni. Argumentul specialistilor britanici este acela ca prelungirea alimentatiei exclusiv la san creste riscul bebelusilor de a face anemie feripriva, alergii alimentare si boala celiaca (enteropatie glutenica), scrie Adevarul.

Problema cu fierul este ca micutul vine pe lume cu o rezerva de fier care acopera primele trei luni de viata, iar laptele matern il contine in cantitati insuficiente (desi fierul din lapte se absoarbe intr-o proportie de cinci ori mai mare decat cel din suplimentele farmaceutice). „Dupa varsta de trei luni, fiecare copil hranit la san ar trebui sa primeasca suplimente de fier, timp de 20-30 de zile pe luna, pana cand incepe diversificarea alimentara”, explica prof. dr. Marin Burlea.

Cat despre problema alergiilor alimentare, copilul poate fi pregatit pentru a nu dezvolta intoleranta la lactoza, o proteina din laptele de vaca. „Atunci cand copilul implineste varsta de 5-6 luni, deci cand se apropie diversificarea alimentara, trebuie sa primeasca mici cantitati de proteine din lapte de vaca sub forma de branza calcica”, mentioneaza prof. dr. Marin Burlea. Aceasta se prepara in casa, din lapte de vaca si din pastile de calciu lactic, ce branzesc laptele, la fierbere.

In Romania, doar 16% din bebelusi beneficiaza de lapte matern pana la varsta de 6 luni, potrivit unor studii realizate de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC) din Capitala. Numeroase studii arata ca laptele matern are proprietati antialergice si antiinfectioase si protejeaza copilul de riscul obezitatii. Atat nutrientii din laptele matern, cat si legatura mama-fat care se creeaza in timpul alaptarii protejeaza sanatatea psihica a viitorilor adolescenti.

Potrivit cercetatorilor australieni de la Institutul pentru Sanatatea Copilului Telethon, bebelusii hraniti la san minimum sase luni devin adolescenti mai putin agresivi, anxiosi sau depresivi. In plus, laptele matern ii face pe copii mai inteligenti, arata un studiu realizat la Universitatea Oxford.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s