Gestionarea anxietatii in vremea pandemiei. Decalogul unui psiholog

Suntem cu totii afectati de pandemia cauzata de coronavirus, iar nevoia de a ne ingriji de sanatatea noastra emotionala devine, in aceste zile, la fel de importanta ca nevoia de a respecta regulile de igiena si de distantare sociala.

Cum gestionam in aceasta perioada anxietatile, fricile si cele mai mari temeri ale noastre?

Diana Stanculeanu, psihoterapeut si expert national in sanatate mintala, si-a facut propriul decalog de gestionare a anxietatii in aceasta perioada: 

1. Este firesc sa-ti fie frica, fii recunoscatoare pentru asta. E felul in care creierul te ajuta sa te pregatesti pentru infruntarea pericolului!

2. Concentreaza-te pe ceea ce se afla in controlul tau si contribuie la pastrarea sigurantei tale: spalat pe maini, distantare sociala, atentie rationala la semnalele corpului, evitarea iesirilor care nu sunt absolut necesare!

3. Desi stai acasa, pastreaza rutina: da-te jos din pat, spala-te pe dinti, fa dus, iesi din pijamale, poarta haine cu care ai putea sa iesi pe usa casei, fa un strop de ordine, pregateste si bucura-te de doua mese pe zi, spala vase, pune o masina de rufe la spalat, iesi la magazinul din colt si cumpara responsabil si cu masura cele trebuincioase. Desi pare greu de crezut, in astfel de momente, pierderea rutinei zilnice poate sa aduca la fel de multa neliniste precum virusul si infodemia.

4. Ramai informat, dar nu subjugat informational! Restrictioneaza accesul la stiri – doua reprize pe zi, prima in jur de 10:00 (prefer ca stirile sa nu fie prima experienta a zilei), a doua nu mai tarziu de ora 19.00 (cu macar 3-4 ore inainte de somn, pentru a-mi ajuta creierul sa nu digere informatii grele pe timp de noapte).

5. Pastreaza-ti, macar partial, activitatea profesionala. Intalnirile se muta in online, cat despre articole si materiale de studiu… in sfarsit am o sansa sa ajung la zi. Foarte important! Munceste in alt spatiu decat patul/dormitorul. Eu am doua birouri in acest moment: canapeaua din living si masa din bucatarie, asa ca am zilnic privilegiul de a alege din ce incapere muncesc.

6. Programeaza-ti zilnic o activitate de invatare. Online-ul este foarte generos cu resursele (cursuri, tutoriale, podcast-uri, conferinte, masterclass-uri). Tot ce ne-am dorit vreodata sa aprofundam sau sa descoperim si nu am reusit din lipsa timpului.

7. Cultiva-ti disciplinat si consecvent macar 5-6 mici placeri pe zi! Ale mele sunt simple: cafea cu lapte, muzica (rock sau clasica), lecturi (nu doar psiho-pupu), putina ciocolata, revederea filmuletelor cu nepotii mei – ma bucur iar si iar, ca prima data, de primii pasi, cuvintele stalcite, primele serbari, primele cantecele, primele vacante. Odata cu bucuria, vine si recunostinta. Inchei ziua cu un serial bun, in bratele omului de langa mine.

8. Activeaza-ti tribul digital: membrii familiei, prietenii buni, colegii de munca. Este fabulos felul in care online-ul ne permite sa relationam si sa ne conectam la fel de mult, dar atat de sigur! Pentru ca avem trei parinti si bunici in familie, ne auzim de minimum doua ori pe zi, le facem cumparaturile necesare si le explicam cu calm, ori de cate ori este nevoie, de ce e important sa ramana in casa.

9. Da corpului ce este al corpului: apa, hrana, odihna, miscare, aer si soare (de la fereastra, din balcon, din curte sau de pe aleea din fata blocului, pastrand distanta de siguranta) si rasfat (nu am avut de mult par asa de ingrijit, piele atat de masata si hidratata, fata mai „masc-uita“ si „serum-uita“, unghii mai pilite.

10. Roaga-te. Mediteaza. Stai de vorba cu tine, cu energia, cu Universul, cu Creatorul. Cu oricine sau cu orice rezoneaza spiritual cu tine. Fa-o cu blandete. Cere rabdare, intelepciune si compasiune.

Articolul de mai sus a fost preluat de pe paginadepsihologie.ro


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s