Factorul Rh si influenta sa asupra sarcinii

Una din analizele recomandate de doctor inainte ca o femeie sa ramana insarcinata o reprezinta determinarea grupei sanguine si a factorului Rh. Ce reprezinta acestea?Grupele de sange sunt in numar de 4, impartite in functie de tipul antigenelor aflate pe hematiile din sangele unei persoane.
Astfel, grupei sanguine A ii corespund antigene A, grupei B ii corespund antigene B, pentru grupa AB intalnim antigene A si B, iar pentru grupa 0 nu intalnim nici A, nici B. Aceste determinari au un rol esential in cadrul transfuziilor de sange, care trebuie facute numai in functie de compatibilitate. Astfel, persoanele care au grupa de sange AB pot primi sange de la toate celelalte grupe, fiind cunoscute ca „primitori universali”, in schimb nu pot dona sange decat celor care au tot grupa AB. Persoanele care au grupa 0 pot dona sange tuturor celorlalte grupe – sunt „donatori universali”, dar nu pot primi decat sange din grupa 0.

In caz de incompatibilitate intre doua grupe sanguine, apare procesul numit hemoliza. Aceasta este o actiune de aparare a sistemului imunitar al celui care primeste sange fata de antigenele organismului donator, pe care nu le recunoaste si le distruge, considerandu-le un pericol potential. De exemplu, daca o persoana cu grupa 0 primeste sange da la o persoana cu grupa A, sangele primitorului nu recunoaste antigenele de tip A si va ataca sangele donatorului.

Pe langa aceste patru grupe de sange binecunoscute, mai exista un tip de antigene care se poate asocia fiecarei grupe sau poate lipsi. Acestea sunt reprezentate de antigena Rh, care poate fi pozitiv – atunci cand exista – sau negativ – atunci cand lipseste-. Aproximativ 85% din populatia lumii are antigene Rh pozitiv, iar 15% este Rh negativa.

Atat in cadrul unei transfuzii, cat si in perioada in care o femeie este insarcinata, cunoasterea grupei sanguine si a Rh-ului unei persoane este esentiala pentru a nu aparea incompatibilitati donator-primitor sau mama-fat, care ar putea declansa procesul de hemoliza. Astfel, o persoana Rh pozitiv poate primi sange de la o persoana Rh negativ, dar o persoana Rh negativ care primeste sange Rh pozitiv nu va recunoaste antigenele Rh din sangele donorului si le va trata ca pe un virus, distrugandu-le, impreuna cu hematiile purtatoare.[page]

Mama Rh negativ, tatal Rh pozitiv :
In cazul in care ai Rh negativ, iar sotul are tot Rh negativ, nu ai de ce sa te ingrijorezi, deoarece copilul va avea Rh negativ si nu va fi nicio incompatibilitate cu sangele mamei. Insa in cazul in care ai Rh negativ, iar sotul Rh pozitiv, exista posibilitatea ca fatul sa mosteneasca Rh-ul mamei sau al tatalui. In cazul in care are acelasi Rh cu mama, din nou nu se pune problema unei incompatibilitati.
Dar daca fatul are Rh pozitiv, iar mama Rh negativ, sarcina trebuie urmarita cu grija. Inca nu sunt motive de ingrijorare daca esti la prima sarcina, deoarece sangele fatului nu se amesteca cu sangele mamei. Acest fapt se poate petrece numai in anumite cazuri – avorturi anterioare, sarcina extrauterina, placenta praevia, amnioceteza sau nasteri anterioare – . In cazul in care sangele mamei Rh negativ a luat contact cu sange Rh pozitiv, il va trata pe viitor ca pe un potential pericol si va fabrica anticorpi anti-Rh care vor distruge hematiile Rh pozitiv. In acest caz, sangele mamei ataca sangele fatului, provocand consecinte mai usoare – anemie sau icter-, sau foarte grave – malformatii sau chiar moartea copilului.

Prevenirea consecintelor nedorite :

In cazul in care mama este Rh negativa, iar sotul Rh pozitiv, deoarece pana la nastere nu se cunoaste Rh-ul fatului, trebuie luate masurile de prevenire pentru situatia in care fatul ar fi Rh pozitiv, deci incompatibil cu sangele mamei. Prima masura o reprezinta analizele de sange ale mamei atat inaintea de a ramane insarcinata, cat si pe toata perioada sarcinii, pentru se observa daca nu au aparut anticorpi materni anti-Rh care ar putea sa atace sangele copilului.
Cea de-a doua masura o reprezinta vaccinarea mamei cu imunoglobuline anti-D o data in saptamana 28 de sarcina si a doua oara in primele 72 de ore dupa nastere, numai in cazul in care copilul este Rh pozitiv.
In aceste conditii de supraveghere atenta, femeia insarcinata trebuie sa stie ca nu are de ce sa se teama de consecinte nedorite, deoarece copilul nu va fi in niciun pericol atata vreme cat nu au aparut anticorpii anti-Rh in sangele mamei. Femeia cu sange Rh negativ poate avea mai multe sarcini fara probleme daca dupa fiecare nastere isi face vaccinul imunoglobulina anti-D.
Atentie! Vaccinul imunoglobulina anti-D trebuie facut de catre femeia Rh negativ si in conditiile unui posibil contact cu sange Rh pozitiv : in urma unui avort spontan sau la cerere, in urma amniocetezei, sau in cazul in care au aparut sangerari in primele doua trimestre de sarcina. Aceasta vaccinare o va asigura ca pe viitor nu vor aparea anticorpi anti-Rh care sa ii puna in pericol urmatoarea sarcina.


6 comentarii la „Factorul Rh si influenta sa asupra sarcinii”

  1. Imi doresc sa fac al doilea copil dar nu stiu ce analize trebuie sa fac inainte de a ramane insarcinata. Tin sa precizez ca am rh negativ si dupa prima nastere nu am facut acel vaccin cu imunoglobulina D.

    1. Poi e simplu..incepi cu o vizita la ginecolog..care te va pune sa faci niste analize gen Rh tau si RH sotului. In cazul in care tu ai negativ si el pozitiv va trebui sa mai faci una IgG anti D care arata daca corpul tau are anticorpi anti Rh. Daca ai e nasol iti va povesti dr mai multe..daca ai deja un copil si ii cunostii rh ul si acesta daca e ca al tau at e floare la ureche..faci un vaccin si supraveghezi sarcina mai mult si e ok

  2. sunt mamica a 2 baietei frumosi si sanatosi dar si la mn este aceeasi problema eu am rh neg iar sotul pozitiv .primul copil a luat rh-ul meu iar cel deal 2-lea pe cel al tatalui ,si ne-am hotarat sa mai facem un copil.o sa fie o problema la cel care va veni dat fiind faptul ca cel deal 2-lea are rh-ul tatalui,si nu am facut nici un vaccin

  3. Buna ziua.eu am rh negativ sotul rh pozitiv primul copil rh negativ .acum st l a doua sarcina i trimestrul al II lea mi-au iesit anticorpi o cantitate de 1/2.ce riscuri.am facut injectia la 28 de saptamani.mutumesc

  4. Bună, în cazul în care eu am Rh negativ și am născut un băietel cu Rh pozitiv ca al soțului, iar după naștere nu am fost vaccinată cu imunoglobulină D, ce ar trebui să întreprindă ca să nu am probleme la a doua sarcină?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s