Expozitie interactiva: Elefanti, cuci, cai si EU

Expozitie interactiva: Elefanti, cuci, cai si EU

Asociatia Da’DeCe si Muzeul Etnografic al Transilvaniei invita copiii insotiti de parinti sa ia parte la o aventura culturala, care porneste de la obiectele lor preferate: jucariile. Elefanti, cuci, cai si EU, dar si papusi, marionete, cerbi, mingi, masinarii delicate, mici instrumente muzicale si clopotei se prezinta ochilor, manutelor si curiozitatii copiilor, intr-o expozitie interactiva, dupa ce au stat ascunse in lumea domnului Iosif Hertea.

Si, pentru ca lumea aceasta devenise prea mare, diversa si interesanta, a fost numita colectie si a fost daruita Asociatiei Da’DeCe, pentru ca ea sa fie deschisa si disponibila celor care stiu cel mai bine ce sa faca cu ea.

Aceasta expozitie interactiva este realizata dupa ce colectia a fost atent cercetata si conservata de o echipa de specialisti in obiecte mici. Si, pentru ca obiectele erau fie frumoase, fie pufoase, fie jucause, fie zornaitoare, fie pareau ca acum incep sa vorbeasca, curatorii au conceput o expozitie special pentru copii dar si pentru adultii care vor sa-si aminteasca de copilarie si de obiectele cele mai dragi de atunci.

Vernisajul colectiei are loc vineri, 1 septembrie, ora 11.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului, nr. 21, Cluj Napoca). Expozitia ramane deschisa pana pe 17 septembrie 2017. Programul de vizitare este: miercuri-duminica 10.00-18.00, (ultimul acces se face la ora 17.00), iar accesul este gratuit.

Proiectul este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National.

Expozitia aduce un concept nou pentru muzeele din Romania, prin faptul ca este special conceputa pentru copii, acestia avand la dispozitie 5 spatii interactive (adica colturi in care copiii se joaca in voie), fiecare dezvaluind cate o poveste si cate un obiect sau o serie de obiecte.

Expozitia care a fost deschisa si la Bucuresti si urmeaza sa fie itinerata si in Brasov este completata la Cluj cu o selectie de replici de jucarii aflate in colectia muzeului, obiecte realizate de mesteri populari contemporani, mici jucarii care pot sa fie manevrate si animate de catre copii.

Acest tip de expozitie interactiva face parte din initiativele Asociatiei Da’DeCe si ale muzeelor partenere, care propun expozitii si programe de educatie muzeala sub generosul nume de Start! Muzeul copilului, un muzeu viu, interactiv, special dedicat curiozitatii si bucuriei copiilor de a descoperi prin patrimoniu diferite valori culturale.

Cine e cel care a fost atat de generos incat a daruit obiectele lui atat de dragi? Iosif Hertea, donatorul colectiei, este etnomuzicolog (adica e pasionat de muzica populara, dar aceea ascunsa in sate izolate si cantata cu instrumente autentice), compozitor de muzica de teatru (sa mesteresti si sa amesteci sunetele intr-o maniera proprie e o bucurie pentru el) iar pasiunea pentru jucarii l-a insotit toata viata pentru ca asa face un colectionar. Cu bucurie si o rar intalnita generozitate, el a donat colectia de jucarii pentru a ajunge in mainile copiilor.

Detalii pe : http://www.asociatiadadece.ro/program/start-muzeul-copilului/ 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s