Educatia acasa

Exista parinti care prefera sa-si educe acasa copiii, decat sa-i trimita la gradinita sau la scoala. Care sunt motivele care-i determina pe parinti sa adopte acest tip de educatie in locul sistemului educativ actual?

Ce metode de invatare poate aplica parintele acasa? Este recunoscut acest tip de educatie?

Ne raspunde la toate aceste intrebari d-na Sorina Oprean, membru fondator al Asociatiei pentru Libera Educatie. 

A: Cum a inceput educatia acasa? De ce v-ati gandit sa ii tineti pe copii acasa si sa-i invatati dumneavoastra?

I: Nu sunt profesor dar m-a interesat si acest aspect. Noi locuim in Spania si am vrut sa-i invat si limba romana pe copiii mei. Mi-am dat seama ca daca vor merge la gradinita sau la scoala vor invata doar limba spaniola si nu vor avea posibilitatea sa invete si limba mea materna. Acesta a fost motivul principal pentru care m-am gandit ca sigur va sta cu mine acasa pana la varsta de 6 ani, varsta oficiala la care un copil incepe scoala. E un fel de a obiecta impotriva sistemului educativ. Nu pentru ca ar fi mai rau sau mai bun dar cred ca tu, ca cetatean al unei tari democratice, ai dreptul sa alegi felul in care iti poti educa mai bine copiii.

A: Cum se desfasoara orele?

I: Fiecare familie are felul ei de a se organiza. Noi stam mai mult dimineata. Ne ocupam cu activitatile academice si dureaza mai putin decat la scoala. Ceea ce altii fac in 4 ore, noi terminam in 2 ore.

A: Inainte sa va inscrieti in acest invatamant la distanta, aveati un orar? De unde v-ati procurat orarul?

I: E pur si simplu “la inspiratie”. Educand acasa, poti sa dai o educatie personalizata, in functie de interesele copilului. Programa o faci tu, in functie de copiii tai. Acesta e cel mai mare avantaj.

A: Este recunoscuta o diploma obtinuta de un copil, care invata acasa ?

I: Da.

A: Ati facut ceva pentru a fi recunoscuta posibilitatea de invatare acasa?

I: Asta incercam sa facem. Am format Asociatia in 2003 si primul lucru a fost sa intram in contact cu politicienii si sa incercam sa normalizam aceasta optiune, incat sa fie cunoscuta de societate. Multa lume se teme. Din partea mea, familia este punctul principal in educatia unui copil, nu e numai scoala si nimeni nu te impiedica sa fii inscris si la alte cursuri.

A: Cum arata programul unui copil care invata acasa?

I: Nu exista o ora fixa pentru trezire. In general, pe la ora 9:00 ne luam micul dejun si ne asezam sa vedem ce facem. Conteaza foarte mult si dispozitia copilului. Sa zicem ca incepem pe la ora 10:00 si pe la ora 12:00 -13:00 suntem gata. Pregatim pranzul si dupa amiaza facem activitati in aer liber, care incep cu ora 16:00 pana la orele 19:00-20:00.

A: Acest invatamant acasa se practica in urma cu 100 de ani insa existau profesori care predau diferite materii acasa. E mai ieftin sa inveti acasa?

I: Da, dar depinde de prioritatile familiei. Multa lume ne acuza ca avem bani si ne permitem sa invatam acasa. Unul dintre parinti trebuie sa renunte la serviciu pentru a sta acasa. De obicei renunta cel care castiga mai putini bani. Prioritizam educatia copiilor pentru ca este importanta.

A: Spuneti ca informarea copiilor depinde foarte mult de starea pe care o au copiii in ziua respectiva. Cum sunt copiii dumneavoastra?

I: Fetita este artistica, intuitiva, ii place muzica iar baietelului ii place matematica. De multe ori recurg si la ajutoare. Cu partea artistica nu imi e foarte greu si uneori mi se intampla ca la orele 23:00 copiii sa ma intrebe ceva si sa ajungem la concepte legate de istorie, geografie si nu mai terminam pentru ca de la o intrebare se ajunge la alta si tot asa. Ne luam materiale de pe internet, din carti sau daca nu gasim, recurg la ajutorul prietenilor si rudelor. Profitam de noile medii de comunicare. E imposibil sa mai folosesti o structura invechita.

A: Exista manuale in acest sistem de predare? Va inspirati si din ele?

I: Da si te inspiri si din alte curente educative. Copilul te intreaba, tu ii raspunzi si el isi extrage informatia de care are nevoie. Trebuie sa ai foarte multa rabdare si sa fii acolo cand te intreaba. Nu este o alternativa pe care sa o recomanzi tuturor dar eu cred ca trebuie incurajata atunci cand cineva vrea sa o incerce. Nu oricine e dispus sa faca schimbarea asta in viata lui. Fiecare parinte alege optiunea cea mai potrivita pentru educatia copilului lui.

A: Vreti sa faceti si in Romania o asociatie?

I: Din cate stiu exista deja o astfel de asociatie si mi-ar placea sa ii cunosc pe membrii acestei asociatii. Exista un colectiv de persoane care isi educa acasa copiii.

A: Ce alte metode aplicati?

I: Metoda de baza este invatarea prin joc. E bine sa ai cunostinte academice dar si o inteligenta emotionala cu care sa utilizezi aceste cunostinte. Degeaba esti informat daca nu esti si intelept sa stii ce sa faci cu acele informatii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s