Diferenta dintre un atac de cord si un stop cardiac

Diferenta dintre un atac de cord si un stop cardiac

Multi oameni confunda stopul cardiac cu un atac de cord. La Traieste Sanatos cu Simona, explicam diferenta dintre cei doi termeni, ne uitam la ce provoaca aceste afectiuni cardiace si discutam despre ce este de facut in astfel de situatii.

„Notiunea de atac de cord e usor vaga si, in teorie, ar trebui sa se refere la asa-numitul infarct miocardic acut”, explica dr. Adrian Linte, medic cardiolog, specializat in cardiologia interventionala. „Dar, in popor, prin atac de cord, oamenii de multe ori inteleg stopul cardiac si moartea subita cardiaca.”

De fapt, stopul cardiac este o consecinta a acestui infarct miocardic acut, o consecinta care, ce-i drept, este suferita de o mare parte din pacientii care trec printr-un infarct.

Infarctul miocardic acut este o boala declansata de ateroscleroza si care consta in blocarea brusca a unei artere coronare. Cand acest lucru se intampla, simti o durere puternica in piept, ca o apasare sau o arsura. In astfel de situatii, pacientul trebuie sa se prezinte cat mai repede la camera de garda.

In schimb, in cazul unui stop cardiac, doar resuscitarea cardiaca mai poate fi de ajutor. Este nevoie sa fie sunata o ambulanta cat mai rapid, la 112, si, in cazul in care se afla o persoana instruita in camera, se face si un masaj cardiac extern.

Mai multe detalii despre infarctul miocardic acut si despre stopul cardiac poti afla acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


otter.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s