Despre manipulare si minciuna

Asemanatoare, dar diferita de minciuna, manipularea indica nevoia copilului de a face uz de mijloace necinstite pentru a obtine ceva ce altfel pare ca nu poate fi obtinut. De exemplu, fiica ta te poate ruga sa o duci cu masina pana la mall pentru ca vrea sa cumpereun cadou mentru sora ei, ceea ce poate fi adevarat, insa planul real este sa se intalneasca cu un iubit pe care nu il agreezi.

La baza comportamentului manipulativ al copilului se poate afla un sentiment de neputinta si o lipsa de deprinderi prin care sa obtina ce doreste cu ajutorul unor mijloace mai directe. Totodata el poate avea o toleranta redusa la frustrarea ca nu obtine ce vrea si incearca, cu orice pret, sa evite sentimentele de tristete sau furie.

Uneori, se utilizeaza termenul de manipulare in legatura cu un copil, intrucat comportamentul acestuia este contrar cu ceea ce doreste adultul, iar micutul incearca sa-si croiasca drum intr-o maniera corecta. De exemplu, fiica ta face curat la ea in camera si-si indeplineste toate indatoririle, in speranta ca te binedispune, astfel incat ii vei permite sa faca ceva cu care se poate sa nu fii de acord. Acest tip de comportament nu este manipulativ, ci mai degraba planificat si strategic.

Interventie posibila:

  • Ajuta-ti copilul sa inteleaga ca limitele pe care le impui nu-l priveaza si nici nu-l pedepsesc.
  • Explica-i motivele existentei acelor limite. Desi copilul poate sa nu fie de acord, auzind argumentele tale se va simti mai putin neputincios.
  • Spune-i ca ii intelegi dezamagirea si iritarea izvorate din faptul ca nu obtine ceea ce-si doreste.
  • Admira orice expresie cinstita si directa a dorintelor sale, atunci cand este cazul, chiar daca refuzi solicitarea.
  • Daca remarci ca in rezolvarea acestei probleme de comportament apare furia, apeleaza la o consultatie cu un specialist.

Citeste continuarea pe bebelu.ro: http://www.bebelu.ro/despre-manipulare-si-minciuna.html


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s