De ce mint copiii? Cum pot incuraja parintii sinceritatea

Exista multe tipuri de minciuna, iar motivul pentru care oamenii mint poate varia de la dorinta de a evita pedeapsa pana la dorinta de a-si proteja intimitatea.

Paul Ekman, specialist in problema expresiei emotiilor si a minciunii, arata, in cartea “De ce mint copiii?”, aparuta la Editura Trei, cum unii adulti, prin reactiile pe care le au, pot si chiar incurajeaza minciuna, chiar daca nu isi dau seama de acest lucru.

Unii spun ca exista o mare diferenta intre a ascunde adevarul si a spune ceva fals. Eu cred ca ambele sunt minciuni, cu acelasi scop – de a induce in eroare in mod deliberat, intentionat si cu buna stiinta.

Cat de suparat te simti cand afli ca copilul tau a mintit? Motivul minciunii lui (de ce a ales sa minta in loc sa spuna adevarul?) si consecintele acesteia – pe cine si cum afecteaza minciuna? – conteaza cel mai mult. Daca tu, ca parinte, intelegi ce l-a determinat pe copil sa minta, poti reactiona astfel incat sa-l descurajezi sa minta in viitor.

Nu exista un singur motiv pentru care copiii mint, ci o multime de motive, dar ca sa poti face fata oricarei situatii care s-ar putea ivi, iti recomand sa citesti cu atentie cartea “De ce mint copiii? Cum pot incuraja parintii sinceritatea”, scrisa de Paul Ekman si aparuta la Editura Trei, si poti deveni un mic specialist in detectarea minciunilor.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s