Cunoaste-i inainte sa ii judeci!

Romii se impart in mai multe neamuri. In cultura traditionala, „neam” nu se refera la inrudirea de sange, ci la gruparea romilor dupa urmatoarele elemente comune: meseria traditionala, structurile de organizare sociala, obiceiurile de familie si sarbatorile calendaristice.

Cati romi sunt in Romania?
Conform recensamantului din 2002, 2,5% din populatia Romaniei sunt romi (535.250). Cu toate acestea estimarile sunt mult mai mari. Comisia Europeana face referire la 1.800.000-2.500.000 de romi.

De unde vin si cand au ajuns aici ?
Romii au sosit pe continentul european in mai multe valuri de migratie intre secolele IX-XV, din N –V sau centrul Indiei.
• Prima atestare documentara a robiei romilor pe teritoriul romanesc dateaza din 3 octombrie 1385.
La acea data, domnitorul Dan Voda confirma dania de „40 salase de atigani“ daruiti Manastirii Vodita de catre domnitorul Vladislav, cu aproximativ 20 de ani inainte: „40 de salase de atigani sa fie slobozi de toate slujbele si dajdiile de venitul domniei mele“. (Alex. Stefulescu, Manastirea Tismana).

Care este limba lor?
„ Romii” vorbesc limba romani, ale carei radacini se afla in familia limbilor indo-europene, fiind similara cu punjaba sau hindi. In functie de tara sau regiunea unde s-au stabilit, limba s-a imbogatit cu termeni locali.

Cum se spune corect :rom, rrom sau tigan?
„ Rrom” este termenul folosit in limba romani pentru a desemna etnia. In limba romana termenul corect este rom (DEX ‘98). In ceea ce priveste termenul „tigan”, acesta nu exista in romani si este o forma de heteroidentificare cu sens negativ, avand radacinile in termenul grecesc « athiganos » , ce desemna apartenenta etnica a unui grup considerat eretic, deci de neatins. La feminin termenul corect este romie.

Ce au in comun la nivel international?
In anul 1971, intre 6 – 8 aprilie, a avut loc la Londra primul Congres al Uniunii Internationale a Romilor. Atunci a fost adoptata ziua de 8 aprilie ca fiind Ziua Internationala a Romilor, si tot atunci au fost adoptate „celelalalte doua mari simboluri ale natiunii transfrontaliere rome: steagul romilor de pretutindeni si imnul international al romilor „Gelem, Gelem“.
Steagul romilor este format din doua benzi longitudinale, in culorile verde si albastru, iar in centru prezinta o roata cu spite rosii. Verdele simbolizeaza pamantul-mama; albastrul este cerul – tata si Dumnezeu, iar roata- simbolul peregrinarii de veacuri a acestui popor.

Cand si cum au fost dezrobiti ?
Ziua de 20 Februarie este un moment de referinta in istoria romilor, reprezentand descatusarea lanturilor robiei care au oprimat secole de-a randul comunitatea de romi.
Robia romilor aflati in proprietatea boierilor era desfiintata printr-o lege promulgata in 20 februarie 1856. Sclavia dainuia de peste 500 de ani, iar abolirea ei a fost practic prima mare reforma sociala a principatelor romane.
Pe 22 decembrie 1855, Divanul Obstesc al Moldovei adopta „legiuirea pentru desfiintarea sclaviei”, pe baza unui proiect de lege elaborat de Petre Mavrogheni si Mihail Kogalniceanu. La momentul respectiv, proprietarii ai caror robi erau eliberati prin aceasta lege erau despagubiti de catre stat sau beneficiau de o serie de inlesniri fiscale (10 galbeni pentru fiecare rom eliberat in 1856). In cazul romilor, legea stabilea obligativitatea tuturor de a avea locuinte statornice. Romii plecati de la curtile boierilor erau statorniciti de administratia locala prin orase sau sate, tinandu-se cont si de punctul lor de vedere. Robii eliberati nu au beneficiat in anii imediat urmatori si de masuri de improprietarire cu pamant, majoritatea ajungand sa se confrunte cu situatii materiale extrem de dificile, fiind obligati sa se intoarca benevol pe mosiile fostilor stapani.

Ce s-a intamplat cu romii la Holocaust ?
Peste 11.000 de romi din Romania au murit in Transnistria.
Guvernul pro-nazist si pronuntat antisemit al lui Ion Antonescu din anii 1940-1944 s-a angajat in persecutarea cu caracter de genocid a romilor. Antonescu ii considera pe romi ca fiind cu nimic mai buni decat “soareci, sobolani si ciori”. Raportul Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania, din 12 octombrie 2004, mentioneaza ca, in iunie 1942, a inceput operatiunea de deportare in Transnistria pentru 25 000 de romi. Conform aceleiasi surse, dintre acestia, doar 14 000 au supravietuit conditiilor inumane din locurile de deportare. La inceputul lunii octombrie 1942, dupã ce s-au incheiat cele douã mari operatii de deportare, in Transnistria se aflau 24 686 de romi: 11 441 de nomazi, 13 176 de nenomazi (stabili) si alti 69 care fuseserã evacuati dupã eliberarea din inchisoare. Lor li s-au adãugat persoanele deportate ulterior, fie dintre cei care s-au sustras operatiunilor de deportare amintite, fie dintre cei eliberati din inchisori, fie dintre cei deveniti intre timp “indezirabili”.

Cum arata situatia acum ?
Perceptiile puternic negative inca exista. O cercetare realizata in cadrul campaniei S.P.E.R, prin IMAS, arata ca 70% dintre ne-romi nu doresc un rom in familie, iar 29% ar vrea ca ei sa nu mai locuiasca in Romania. In contrast, romii cred despre romani ca sunt „ cumsecade, primitori, harnici”- primele trei atribute in ordinea frecventei (puteti gasi cercetarea pe www.sper.org). Exemplele pozitive sunt insa din ce in ce mai numeroase, fie ca vorbim de oameni de succes de etnie roma, fie de numarul absolventilor de facultate sau de campaniile derulate pentru imbunatatirea situatiei romilor in Romania.
Avem de-a face cu o realitate la a carei solutionare trebuie sa contribuim cu totii prin deciziile si actiunile de zi cu zi.

Neamurile de romi
Romii se impart in mai multe neamuri. In cultura traditionala, „neam” nu se refera la inrudirea de sange, ci la gruparea romilor dupa urmatoarele elemente comune: meseria traditionala, structurile de organizare sociala, obiceiurile de familie si sarbatorile calendaristice.

Boldenii / florarii
Pe vremuri, confectionau flori artificiale pentru coroane, coronite, jerbe, iar astazi vand flori si se ocupa cu negustoria in general
Caramidari / caramizar
Traditional, se ocupau de confectionarea caramizilor din lut nearse (chirpici). Provin din ursari, vatrasi si rudari.
Fierarii
Se ocupau cu prelucrarea fierului, inclusiv cu feroneria si lacatuseria, confectionau unelte din fier, legau carute in fier si potcoveau cai. Cea mai importanta ocupatie traditionala a romilor este prelucrarea metalelor.
Prelucrarea fierului cuprinde specializarea pe meserii: fieraritul, lacatuseria, potcovaria, caretaria si feroneria. Fierarul confectioneaza unelte agricole, obiecte de uz casnic, elemente de fier pentru constructii si instalatii. Lacatusul face si repara lacate, zavoare, balamale, chei si diferite tipuri de incuietori de usi si de porti. Potcovarii potcovesc cai, boi si magari. Caretaria sau legatul carutei consta in trasul sinelor pe roti si confectionarea legaturilor de fier pentru carute si sanii.
Argintarii
Confectioneaza bijuterii, piese de harnasament (catarame, scarite) si pinteni, piese de imbracaminte (nasturi, butoni), obiecte de uz casnic (tacamuri, castroane, tavi, solnite aurite, cupe de argint aurite, cesti) si obiecte religioase (cadelnite, sfesnice, cristelnite, candele, cruci).
De altfel, unul dintre mestesugurile traditionale speciale practicate de romi este prelucrarea metalelor pretioase, aur si argint. Importante sunt tehnica filigranului, lucratura artistica din fire subtiri intretesute, cu aspect de broderie fina, si arta incrustarii cu pietre pretioase, pe care acestia le folosesc.
Spoitorii
Pe vremuri, se ocupau cu spoitul sau cositorirea vaselor din metal, ocupatie aproape disparuta acum; in zilele noastre recupereaza metale feroase si neferoase.
Caldararii
Meseria lor traditionala este prelucrarea aramei, folosita ca materie prima pentru confectionarea si repararea vaselor de uz gospodaresc (cazane de fiert tuica, caldari, tavi, tigai) sau de cult (cristelnite pentru botez, caldarusa de Boboteaza, pocalul bisericesc). Cea mai importanta tehnica de lucru este alamirea tiganeasca, procedeu vechi, transmis in cadrul familiei si tinut secret, care cuprinde marea maiestrie a ciocanirii aramei.
Lautarii
Sunt muzicieni, cu precadere instrumentisti, proveniti mai ales dintre ursari si vatrasi. Lista marilor nume de lautari romi incepe cu Barbu Lautaru si memorabila lui intalnire cu Franz Liszt si continua, in functie de epoca in care au trait acestia, cu Cristache Ciolac, Fanica Luca, Petrea Cretu Solcanu, lautarii din Clejani, Grigoras Dinicu, Farimita Lambru sau Ion Onoriu.
Practicata la nunti, botezuri, petreceri si targuri, lautaria se transmite din tata in fiu si se practica in grup, in taraf sau, mai nou, cu formatie. Odinioara, nu presupunea cunoasterea notelor muzicale, insa in zilele noastre multi lautari au studii de specialitate. Instrumentele folosite, in ordinea frecventei, sunt: vioara, (inclusiv un tip de vioara improvizata, de fapt o viola cu arcusul in semicerc sau cu sase coarde), lauta, tambalul, acordeonul (preluat din muzica germana), contrabasul, cobza, chitara, cimpoiul.
De retinut este ca jazz-ul manouche, al carui prim reprezentant a fost Django Reinhardt si care se bucura de larga apreciere in ultimii ani in lumea intreaga, isi are radacinile in muzica lautareasca.
Xoraxaj [horahai] / turcii
Romi turci musulmani, asezati mai ales in Dobrogea, vorbitori de limba turca, profund influentati de cultura si traditia turca. Femeile sunt imbracate in port turcesc, cu salvari.
Romii unguri
Lovarii
Vorbitori de maghiara, sunt asezati mai ales in Transilvania si Banat, iar in trecut se ocupau cu geambasia, adica negustoria de cai.
Gaborii
Traiesc in Transilvania si Banat si vorbesc limba maghiara. Traditional, se ocupa cu tinichigeria, dar astazi fac si comert ambulant cu covoare, cuverturi, obiecte casnice. Tinichigeria presupune confectionarea burlanelor, a jgheaburilor si acoperisurilor.
Rromungre
Sunt vorbitori de limba maghiara si profund influentati de cultura maghiara, asezati mai ales in Transilvania si Banat.
Ursarii
Odinioara, se ocupau cu „umblatul” cu ursul, adica dresau ursii pentru a-i distra pe oameni, fapt pentru care primeau bani. Ulterior au devenit fierari (prelucreaza fierul), pieptanari (prelucreaza osul si cornul si confectioneaza piepteni si alte obiecte din os si corn), ciurari (prelucreaza pieile de animale si confectioneaza ciururi si site) si lautari.
Rudarii
Majoritatea rudarilor si-au pierdut limba materna si cultura romani traditionala, sunt profund influentati de cultura romaneasca si se ocupa cu prelucrarea lemnului, confectionand linguri, fuse, furci, albii, mobilier, impletituri din nuiele.
In cadrul prelucrarii lemnului, s-au dezvoltat o serie de specializari: rudaritul propriu-zis este practicat de butnari, cei care fac obiecte casnice din lemn (blide, cani, donite, maiuri de batut rufe) si de covatari / albieri, cei care fac albii si coveti. De asemenea, s-au dezvoltat linguraritul, fusaritul, ladaritul (specializare in mobilier si lazi de zestre, cutii mici de lemn, numite lacrite si tronuri – lazi mari de tinut malaiul sau alte cereale).
O ramura distincta este aceea a corfarilor, care impletesc corfe sau cosuri din nuiele de alun, de rachita sau de salcie.
Vatrasii
Astfel sunt denumiti romii asimilati / aculturati, sedentarizati cu multa vreme in urma, care si-au pierdut limba materna si cultura romani traditionala si sunt profund influentati de cultura romaneasca

Stiai ca?
• Din aprilie pana in august 1595, domneste, in Moldova, Stefan Razvan, domnitorul de etnie roma, care a fost alaturi de Mihai Viteazu in lupta sa impotriva marelui Imperiu Turcesc?

• Imparateasa Maria Tereza (1740-1780) a decretat inca din anul 1758 legarea de un loc pentru platirea de impozite a romilor din Banat si Ungaria, incepand si un program de asimilare a acestora?

• Anton Pann, unul din fondatorii literaturii populare culte romanesti, a scris muzica pentru imnul Romaniei „Desteapta-te romane!“?
El s-a nascut in anul 1794 la Sliven (Bulgaria), intr-o familie de romi caldarari. Numele sau adevarat era Antonie Pantaleon Petroveanu, fiul lui Pantaleon Petrov si al Tomaidei. In anul 1812, Anton Pann s-a refugiat in Bucuresti, iar in anul 1827 a fost numit profesor de muzica bisericeasca la Seminarul din Ramnicu Valcea. Indragostit de nepoata staretei de la manastirea „Dintr-un Lemn“, a fugit la Brasov impreuna cu tanara domnisoara, casatorindu-se la biserica din Schei. In aceasta perioada el si-a schimbat numele, initial in cel de Anton Pann. Din anul 1828, revenit la Bucuresti, Anton Pann a fost profesor de muzica si tipograf, avand atelierul sau propriu, unde isi edita lucrarile literare si muzicale. Anton Pann a murit in anul 1854.

• In anul 1812, Ion Budai Deleanu (n.1770 sau 1763 – 1820, 20 august) termina versiunea definitiva a Tiganiadei, „poema eroicomica in 12 canturi“ ? Poemul este publicat pentru prima data in „Buciumul roman“ si este, de altfel, singura epopee realizata in literatura romana.

• Intr-o scrisoare din 1812, adresata lui Petru Maior de catre Ion Budai-Deleanu, reiese ca cei doi corifei ai Scolii Ardelene apartineau etniei rome?

• In anul 1834, Ioan Campineanu este primul boier care-si elibereaza robii romi pe care-i mostenise de la parintii sai?

• Mihail Kogalniceanu, in anul 1837, la 2 august, in Berlin, isi publica studiul „Esquise sur l’histoire, les moeurs et la langue des Cigains, connus en France sous le nom des Bohemiens“, sub semnatura Michel de Kogalnitchan? Traducerea studiului a fost realizata in anul 1900, la Iasi, de catre Gh. Ghibanescu, sub titlul „Schita despre tigani“ [istoria, obiceiurile si limba tiganilor, cunoscuti in Franta sub numele de „bohemiens“].
Mai tarziu, intr-un discurs rostit la Academia Romana, in Sedinta Solemna de la 1 Aprilie 1891, Mihail Kogalniceanu face o descriere a vietii bietilor robi romi dinainte de dezrobire: „Chiar pe ulitele orasului Iasi, in tineretele mele, am vazut fiinte omenesti purtand lanturi la maini sau la picioare, ba unii chiar coarne de fier aninate de frunte si legate prin coloane imprejurul gatului. Batai crude, osandiri la foame si la fum, inchidere in inchisori particulare, aruncati goi in zapada sau in rauri inghetate, iata soarta nenorocitilor tigani! Apoi dispretul pentru sfintenie si legaturile de familie. Femeia luata de la barbat, fata rapita de la parinti, copiii rapiti de la sanul nascatorilor lor razletiti si despartiti unii de altii si vanduti ca vitele la deosebiti cumparatori in cele patru colturi ale Romaniei“. (M. Kogalniceanu, Tainele inimii).

• In anul 1844, la 31 ianuarie, in Moldova au fost eliberati robii manastiresti?

• In anul 1844, la 14 februarie, in Moldova, a fost votata legea prin care romii domnesti deveneau liberi, avand aceleasi drepturi ca si moldovenii?

• In anul 1847, la 11 februarie, au fost eliberati „toti tiganii mitropoliei, ai episcopiilor, ai manastirilor si metocurilor, ai bisericilor si ai oricarui alt asezamant public“ din Tara Romaneasca?
„se desrobeau, fara indemnitate, tiganii mitropoliei, episcopiilor, manastirilor si asezamintelor publice, fara deosebire, cate se afla pe cuprinsul Tarii Romanesti“. (I.C.Filitti, Domniile sub Regulamentul Organic, Bucuresti, 1915, p. 86).

• In anul 1861 au fost dezrobiti romii din Basarabia?

• In anul 1933, duminica 8 octombrie, la Bucuresti, a avut loc primul Congres al romilor din Romania?

• Fanica Luca (Iordache Luca Stefan) a fost considerat in perioada interbelica, dar si mai tarziu, cel mai mare naist din lume? El a fost solicitat sa cante chiar la sarbatoarea nationala a Frantei, dar a avut si angajamente la celebrele teatre „Chatellets“ si „Palladium“ cu spectacolul „Naiul fermecat“, inregistrat pe placa de gramofon la Londra.

• Primele transporturi cu tigani spre Transnistria au inceput in luna iunie a anului 1942, iar destinatia finala era strict secreta chiar si pentru organele de executie?

• Situatia romilor deportati in Transnistria era dezastruoasa?
O dare de seama din 5 decembrie 1942, din judetul Oceacov, confirma acest lucru: „Tiganii sunt atat de slabiti si patrunsi de frig, ca mor pe drum in caruta. Astfel, in prima zi, din cei 300, au murit pe drum 4. Pe timpul cat au stat in cazarmile de la Alexandrubar, tiganii au trait intr-o mizerie de nedescris. Erau alimentasi insuficient. Li se dadeau 400 grame de paine pentru cei capabili a munci si cate 200 grame pentru batrani si copii. Li se mai dadeau cativa cartofi si, foarte rar, peste sarat in cantitati extrem de mici. Din cauza proastei alimentari, unii tigani – si aceasta o formeaza majoritatea – au slabit intr-atat ca au ajuns numai schelete. Zilnic mureau – mai ales in ultimul timp – cate 10-15 tigani. Erau plini de paraziti. Vizita medicala nu li se facea deloc, iar medicamente nu aveau. Sunt goi, fara haine pe ei, iar rufaria si incaltamintea le lipseste de asemenea. Sunt femei al caror corp (partea inferioara) este gol in adevaratul sens al cuvantului. In general, situatia tiganilor era groaznica si aproape de neinchipuit. Din cauza mizeriei, multi dintre ei au ajuns niste umbre si aproape salbatici.
(Arhivele Statului Bucuresti, Inspectoratul General al Jandarmeriei, dos. 130/1942,vol.I, f.128-132, L. Nastasa, A. Varga, Minoritati Etnoculturale. Marturii Documentare. Tiganii din Romania (1919-1944), Cluj, 2001).

• Intre anii 1942 – 1944, in Transnistria, au murit 36.000 de romi?

• Celebrul violonist si dirijor rom din Romania, Ionel Budisteanu, a luat atitudine in anii ‘50 si a protestat impotriva stramutarii romilor, mai ales a celor nomazi, in Baragan?

• In anul 1961, intreg tirajul volumului „Basme tiganesti“, 30.000 de exemplare, al Vioricai Huber a fost topit din dispozitia autoritatilor culturale comuniste?

• In 1990 a fost adoptat alfabetul oficial al limbii romani comune, la cel de-al patrulea Congres International al Romilor de la Varsovia?
Acesta „s-a alaturat si el simbolurilor identitatii rome, ca o incununare a vointei romilor de a-si construi o patrie a spiritului care sa fie recunoscuta ca natiune de catre toate celalalte natiuni ale lumii“ (Delia Grigore, Romanipe – „Fundamente ale culturii romilor“).

• Incepand cu anul universitar 1992-1993, Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti i-au fost alocate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii 10 locuri distincte pentru candidatii de etnie roma? A fost prima universitate cu locuri speciale pentru romi din Romania si are in prezent cei mai multi absolventi romi.

• Incepand cu anul universitar 1992-1993, pentru prima data in invatamantul superior romanesc, prof. Gheorghe Sarau a initiat studiul limbii romani la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii din Bucuresti, tinand un curs facultativ (optional) de limba romani?

• In anul 2003 a fost editat primul manual de istorie si traditii rome?


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s