Cum sa eviti depresia postnatala

Cum poti evita sau trece peste depresia postnatala? Iata ce factori o pot declansa si descopera sfaturi folositoare pentru a depasi aceasta situatie.

Depresia postnatala (post-partum) poate lasa amprente adanci, daca mamica nu se ocupa si de ea insasi. Iata ce poti face in momentele in care te simti coplesita:

• nu te lasa furata de ganduri negre legate de cresterea si ingrijirea copilului;
• menajeaza-te in perioada de dinainte si dupa nastere, nu incerca sa le faci numai tu pe toate, ci accepta ajutorul familiei;
• acorda somnului si odihnei o importanta prioritara;
• cere-i partenerului sau familiei sustinere psihologica permanenta;
descarca-ti sufletul de tensiunile acumulate: plangi, daca asa simti, sau tipa, dar ai grija sa nu exagerezi!

Oare o sa fac fata?

Majoritatea gravidelor se gandesc cu teama la momentul aparitiei copilului, isi fac griji ca nu vor sti cum sa se comporte cu el, sau sunt triste, pentru ca nu au un sprijin in cei din jur.

Dar solutii exista: o viitoare mamica trebuie sa aiba incredere in fortele proprii, in instinctul matern care apare dupa nastere si care o va ghida permanent oferindu-i rezolvarea multor probleme. Nu in ultimul rand, trebuie sa se gandeasca ca bebelusul are nevoie de o mama linistita si echilibrata, numai asa fiind capabila sa ii ofere siguranta si incredere.

Sa nu uitam ca mamicile transmit involuntar bebelusilor starea lor. Daca tu vei fi nervoasa, nu vei face decat sa-l agiti pe bebelus, iar el va plange si mai tare, va refuza sa manance si va amplifica starea ta… pe care tu singura ai declansat-o.

In astfel de momente, trebuie sa incerci sa te controlezi, sa te linistesti nu doar la suprafata, ci in profunzimile sufletului, sa zambesti si sa fii sigura ca va fi bine, te vei descurca si vei gasi o solutie la problemele aparute.

Mai bine actionei concret, incercand sa rezolvi problema aparuta, decat sa-ti plangi de mila si sa te culpabilizezi.

In viata unei mamici, momentele “dificile” sunt numeroase: colici, somnul agitat al bebelusului, alaptatul, aparitia dintisorilor, vaccinarile, diversificarea alimentatiei, constipatia sau indigestia, primii pasi cu primele cazaturi etc.

Mama este permanent solicitata la cote maxime. Cea care te va sustine cel mai mult in asemenea clipe nu este alta decat… TU, mamica bebelusului! Trebuie sa fii tare si rationala: nu te pierde cu firea si trateaza totul cu calm.

Pentru o mai buna conditie psiho-fizica, este bine sa-ti respecti momentele de odihna si sa-ti controlezi permanent starea de sanatate. Ajutorul celor din jur este mai mult decat bine-venit, iar sprijinul afectiv din partea sotului are un rol major. Mamele uita de foarte multe ori sa manance, sa se odihneasca… sau sa se relaxeze un pic.

Taticii pot prelua din sarcinile sotiilor, pot avea grija de copil, il pot plimba in parc sau pot iesi cu totii la o terasa sa bea un suc, copilul bucurandu-se de aer curat si de prezenta amandoura. Astfel, mama va fi degajata, nu va privi cresterea copilului ca pe o povara si, cu timpul, il va dori si pe cel de al doilea copil.

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s