Cum sa alegi bona potrivita

Bona perfecta, in viziunea fiecarei mame, ar trebui sa fie clona acesteia! Astfel am scapa de foarte multe probleme, am merge degajate la serviciu, ne-am relaxa. Nu am trece prin momente de teama sau tensiune – prezente in sufletul unei mamici atunci cand isi lasa copilul in grija bonei.

Cand dorim sa gasim o bona pentru copilul nostru, ne gandim in primul rand la rude, prietene sau persoane apropiate familiei. Acesta este un avantaj, deoarece vei avea incredere in acea persoana; dar poate fi si un dezavantaj, deoarece nu vei avea autoritate in fata ei. Din respect sau rusine nu ii vei reprosa ceea ce te-a nemultumit, iar ea poate continua sa greseasca, uneori involuntar, din nestiinta, astfel cel care va suferi va fi copilul, insusindu-si un comportament sau un limbaj gresit.

Discuta in fata oglinzii

Inainte de a cauta o bona, trebuie sa ai o discutie cu tine insuti, sa te gandesti care iti sunt asteptarile de la o alta persoana care iti va educa si creste copilul. Apoi vorbeste cu sotul si stabiliti-va propriile criterii de alegere a bonei: varsta, studii, situatie familiala, stare civila, stare de sanatate, salariu, distanta dintre casa ei si a voastra, programul, obligatiile, dar si drepturile bonei – concediu, platirea orelor suplimentare, data salariului, modalitati de plata (cash si bonuri de masa de exemplu), respecare normelor de igiena personala, “vicii” acceptate sau neacceptate – este fumatoare, bea cafea etc.

Cateva din calitatile pe care ar trebui sa le aiba bona ideala:

• sa aiba un spirit de observatie foarte ascutit, capacitate de concentrare, atentie distributiva;
• sa foloseasca un limbaj dezvoltat, cu respectarea normelor gramaticale;
• sa comunice permanent cu copilul, chiar si printr-un limbaj non-verbal, intelegandu-se din priviri sau semne;
• sa aiba o capacitate de memorare rapida; 
• sa fie motivata in primul rand de dorinta de a lucra cu copiii si secundar de salariu sau alte drepturi; 
• sa aiba vointa sa depaseasca obstacolele intalnite in cresterea si educarea copilului;
• sa isi formeze anumite deprinderi legate de cresterea copilului, impuse de mama. Fiecare copil are propriul stil de viata, de aceea cerintele mamelor sunt diferite;
• sa aiba prezenta de spirit si rapiditate in luarea deciziilor potrivite, mai ales in situatii extreme: cand copilul a cazut, se simte rau, ii curge sange din nas, etc; 
• sa fie creativasi imaginativa, sa gaseasca solutii sa-l convinga pe copil sa manance sau sa doarma.

Interviul cu bona:

Pentru a cunoaste adevarata personalitate a bonei, puteti sa-i adresati cateva intrebari, inainte sa o angajati. O puteti ruga sa va spune cum ar proceda in anumite situatii, cum ar fi:
• Ce faceti daca copilul nu vrea sa manance, sa se culce sau plange dupa jucaria altui copil?
• Care credeti ca este programul unui copil de doi ani, sau de sase luni (in functie de varsta copilului vostru). 
• Cum reactionati daca loveste alti copii, nu va asculta sau nu vrea sa va tina de mana, fiind nevoita sa alergati dupa el?

O alta modalitate este sa o urmariti pe parcursul unei perioade de proba. Vei observa in mod direct cum se comporta si cum comunica cu copilul, iar copilul se va acomoda mai bine cu noua persoana, daca vei fi si tu acolo si despartirea nu va fi brusca. Astfel vei putea sa-i spui ce astepti de la ea sau cum sa se poarte in diverse situatii, iar ea va « lua lectii » de la tine. Stiind ca totul este pus la punct, iti va fi mult mai usor sa mergi la serviciu in aceste conditii.

Nu uita:

Daca triunghiul mama-copil-bona va functiona ca un sistem, totul va merge ca pe roate. Asadar sfatuiti-va reciproc si rezolvati problemele impreuna, spune-i ce te nemultumeste si nu uita s-o lauzi din cand in cand. Nu schimba bonele foarte des, deoarece copilul se ataseaza de ele si va suferi, ci mai bine te gandesti de mai multe ori inainte de a angaja o persoana.

Poti, din cand in cand, sa mergi in parc, fara sa stie bona, sa vezi cum se poarta cu copilul tau, sau vino intr-o zi mai devreme de la serviciu. Dupa ce ai capatat incredere, nu mai este nevoie de toate aceste “controale”.
Sa nu ceri totusi prea multe de la un singur om, sa nu-l umilesti sau jignesti doar pentru ca il platesti!


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s