Cum recunosti cataracta congenitala la copii

Cum recunosti cataracta congenitala la copii

Desi cataracta este asociata de obicei cu varsta a treia, aceasta afectiune poate aparea si de la nastere. La Traieste Sanatos cu Simona iti spunem cum sa recunosti cataracta congenitala si de ce copiii care se nasc cu aceasta boala trebuie tratati cat mai rapid.

Una dintre lentilele ochiului, cea care compenseaza dioptriile, este cristalinul. Una dintre proprietatile sale este ca, in parametri normali, aceasta lentila este transparenta. In momentul in care cristalinul este opac, lumina nu mai trece prin el sau trece foarte greu si inseamna ca exista cataracta. Senzatia este ca atunci cand ai avea un geam mat in fata.

De cele mai multe ori, cataracta este dobandita, fie din cauza unui traumatism (lovituri, intepaturi, boli precum diabetul), fie din pricina varstei. „peste 70% din oamenii sanatosi dezvolta cataracta dupa 65 de ani”, explica dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog.

Sunt insa si cazuri de cataracta congenitala, cand bebelusul se naste cu aceasta boala, iar vederea sa nu se poate dezvolta normal. In astfel de cazuri, copilul trebuie operat cat mai curand. Cel mai simplu mod de a observa daca un copil sufera de o astfel de afectiune este sa ii observi pupila – daca aceasta este albicioasa, cel mai probabil este vorba de cataracta congenitala.

Afla mai multe despre tratament, acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s