Copilul si emotiile sale: Cum il inveti despre emotii

Copilul si emotiile sale: Cum il inveti despre emotii

Primul pas spre a-ti invata piciul sa isi recunoasca emotiile este sa lucrezi pe propria dezvoltare emotionala. Ce urmeaza? Cum se imprietenesc copilul si emotiile sale? Afla raspunsuri si idei foarte utile, acum, la Meditatii pentru parinti.

Inteligenta emotionala se invata, putini fiind cei care o au nativa. Si, cum copiii invata cel mai bine din ce vad la parintii lor, primul mod prin care iti sustii piciul pe acest drum este sa te dezvolti chiar tu.

„In primul rand, noi avem nevoie sa dobandim un vocabular emotional”, explica Adriana Mitu, facilitator de programe pentru copii si adolescenti. „Pentru ca, atunci cand te intreb cum te simti, imi spui ca te simti bine sau prost. Insa, intre acest bine si prost, este un intreg spectru emotional.

Copilul si emotiile se imprietenesc atunci cand cel mic invata sa si le exprime. Asa ca, primul nostru sfat este sa incepi sa pui emotiile in cuvinte, atat pe ale tale, cat si pe cele ale piciului tau.

Afla si mai multe sfaturi despre cum sa-i construiesti prichindelului inteligenta emotionala, acum, la Meditatii pentru parinti. Mai jos, te invitam sa descoperi si exemple concrete.

Jocuri pentru copilul si emotiile sale

„Cel mai bun mod de a le explica copiilor ce sunt emotiile este prin joc. Pornind de la lucrurile concrete – ce simt in corp cand traiesc o anumita emotie, apoi ce gandesc, ce comportament au avut in urma emotiei respective, cum ar fi putut reactiona diferit. Este un proces lung de educare emotionala care ii conduce la maturitate emotionala”, ne sfatuieste Adriana Mitu.

Prin joc, ii poti arata piciului tau diferite perspective ale emotiilor. De exemplu:

  • invata-l sa coreleze comportamentele celor din jur, cu diverse emotii – joc: Detectivul emotiilor;
  • invata-l sa povesteasca ce simte, ce vede, ce aude in prezent – joc de mindfulness;
  • invata-l sa empatizeze – joc: Jocul Papucilor;
  • invata-l sa recunoasca emotiile altora, prin personajele din povesti.

 

Colectia de povesti terapeutice este o cale eficienta de a gestiona situatii precum: temeri, lipsa de incredere in sine, agresivitate, responsabilizare, empatie, generozitate, motivatie, atentie si concentrare.

Citeste mai multe despre Colectia ABC-ul povestilor terapeutice, aici: http://adrianamitu.com/carti/pachete-terapeutice-poveste-si-puzzle/.

Acest material face parte din campania Gradinite fara Bullying.

#gradinitefarabullying #scolifarabullying #sanatateemotionala


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s