Columb si Scooby Doo

Columb a fost cel mai fericit nu dupa ce a descoperit America, ci cand era pe punctul sa o descopere. Asa spunea undeva Dostoievski. Ceva similar se petrece cu copiii nostri astazi, in vremea lui “am de toate”.

America e la un click distanta si la un magazin departare. Nu trebuie decat sa ceara. E suficient sa vina ocaziile in care cadourile devin brusc obligatorii. America se materializeaza rapid si se strecoara in sacosa cu dexteritatea unui hot. Visul si dorinta sunt scurte, caci in lumea noastra « all the dreams come true ».

Asa ma gandeam deunazi, cand am trecut pentru a nu stiu cata oara prin dreptul chisocului cu ziare si reviste. Baiatul meu este electrizat de multitudinea de titluri colorate. Vrea neaparat o revista Scooby Doo , Spiderman sau Power Rangers. Nu concepe sa treci pe acolo si sa nu iei ceva. Sa plutesti pe langa coasta fermecata a Americii si sa nu acostezi. E o impietate fata de dorintele lui de copil. In clipa aceea, numarul nou din revista cu pricina este tot ce isi doreste pe lume, este chintesenta visurilor sale si promite sa renunte la tot pentru a-l avea. Atunci, cand e pe punctul sa aiba, exaltarea e maxima.

Cat de mult tine bucuria de a avea obiectul dorit? O luna? O saptamana? O zi? O ora? Hm. Tine exact pana in clipa in care descopera pe spatele revistei proaspat cumparate reclama la numarul viitor. In acel moment nu mai da doi bani pe paginile lucioase, bine infasurate in tipla, pe care le are in mana. Ma intreaba daca ii voi cumpara si numarul viitor, care se arata foarte interesant…Visul incepe sa o ia razna, ca vrejul de fasole din poveste.

La fel se intampla cu orice carte/revista/jucarie care se respecta: undeva pe spate se «striga» in gura mare ca inca nu ai totul, pentru ca ceva si mai provocator va urma. Va urma o noua serie de benzi desenate. Va urma un numar si mai infricosator din Scooby Doo. Va urma un lant intreg de accesorii fara de care nu poti face nimic cu jucaria pe care tocmai ai cumparat-o.
Faceti fata acestor promisiuni? Rezistati victoriosi cu unica revista cumparata? Sau suferiti de dezamagirea lui Columb dupa ce a pus talpa pe pamantul visat? Cat de des intrati in bucla lui «degeaba am asta daca nu o am si pe cealalta»? Va deranjeaza o incheiere care nu da nici un raspuns?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s