Ce se intampla cand iei toata vina asupra ta?

Cine e de vina? In orice conflict, mereu apare si aceasta intrebare. Iata o abordare a subiectului care sa multumeasca pe toata lumea.

In aceasta editie a emisiunii Meditatii pentru parinti, Ioana Chicet Macoveiciuc, autoarea blogului Printesa Urbana, da glas tuturor nedumeririlor si frustrarilor pe care le are orice persoana care isi ia asupra sa toata vina.

„Am foarte putine momente in care chiar stau, ma asez si zic << Ok, ce s-a intamplat aici? Hai sa vedem care e problema, de fapt. >> E si un exercitiu pe care mi-e teama sa il fac, pentru ca nu imi place sa stau sa ma gandesc cine e de vina. Poate nu e asa de important. Poate e mai important sa vedem cine poate sa rezolve si cum”, spune ea.

In momentul in care, pentru a aplana orice conflict, alegi sa te invinovatesti pe tine insuti/ insati, iti pui singur(a) o eticheta. Si, vina dupa vina, vei ajunge sa nu mai intelegi de ce doar tu faci mereu totul gresit.

Cristina Trepcea ne vine in ajutor, cu un cuvant foarte simplu: responsabilitate. In loc sa arati cu degetul sau sa te lasi aratat(a) cu degetul, cauta a cui este responsabilitatea.

„Vina este intotdeauna despre trecut. Atunci cand ne gandim cine e de vina pentru ce s-a intamplat, noi punem energia pe ceva care, in cel mai bun caz, ne-ar putea ajuta sa il pedepsim pe cel care a gresit, dar, in niciun caz, nu are legatura cu ce ar trebui sa ne preocupe pe noi, adica viitorul. In schimb, responsabilitatea este despre viitor”, explica realizatoarea emisiunii Meditatii pentru parinti.

Afla aici cum sa faci pentru a evita sa mai cauti sau sa iti mai asumi vina.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s