Catalogul Electronic sau despre cat de bine ne stim copiii

Enigma de la scoala

Care sunt problemele scolii in care invata copilul tau? Care sunt nevoile zilnice pe care copiii nostri le au si care nu isi gasesc de ceva vreme raspuns. Este vorba despre genul acela de informatii semnificative, precum ce materiale didactice sunt folosite in procesul educational, cand sunt programate sedintele cu parintii si care sunt subiectele de discutie. Sau despre alte lucruri si mai importante cum ar fi care sunt notele pe care copilul tau le-a luat in ultima vreme? Toate notele. Care sunt observatiile pe care profesorii le-au facut in privinta performantelor acestora? Ce ar avea acestia sa va transmita, macar o data la cateva zile?

Unul dintre cele mai sanatoase principii ale pedagogiei este cel al colaborarii dintre profesor si parinte. Este extrem de important ca ceea ce acestia ii transmit copilului sa fie coerent si convergent. Daca profesorul spune ceva, iar parintele transmite un mesaj contradictoriu, atunci, cel mai probabil, copilul va avea de ales. Și va opta nu pentru adevarul sau utilitatea informatiei, ci pentru confortul psihologic oferit de urmarea cuvintelor celui care reprezinta cea mai mare autoritate. In locul unei informatii livrate clar si fara asperitati, copilul va interioriza un conflict. Iar procesul educational va avea de suferit.

1 din 3 parinti ajunge semestrial sau mai rar la sedintele scolare

Interesul parintilor pentru succesul scolar al copiilor scade, pe masura ce elevii cresc. Conform unui studiu recent realizat de Open-I Research pentru Itsy Bitsy si Telekom Romania in mediul urban, doar pentru 78% dintre parinti contactul acestora cu scoala copiilor lor este lunar. Iar asta se intampla doar printre parintii ai caror copii sunt in clasele primare. Altfel spus, pe cat cresc copiii, pe atat sunt mai indepartati de scoala acestora parintii. Conform studiului, principalul motiv al lipsei de contact este programul foarte incarcat al parintilor. Asa se face ca atentia acestora este orientata aproape in mod exclusiv catre note. Insa, ceea ce rateaza este, de fapt, chiar procesul educational, adica intregul parcurs al copilului, problemele acestuia, durerile sau bucuriile sale.

In prezent, cea mai folosita metoda de pastrare a legaturii intre profesori si parinti este cea a sedintelor. Conform aceluiasi studiu, aproximativ 86% dintre acestia comunica in acest fel, in timp ce, 72% dintre parintii ai caror copii au pana in 10 ani cultiva cu profesorul o legatura telefonica sau, 52%, se folosesc de retelele de socializare. Insa, si acest tip de comunicare este unul deficitar, intrucat el este activat mai ales atunci cand apare o problema care are nevoie de o atentie speciala. Ceea ce este pierdut din vedere, inca o data, este chiar procesul evolutiv de zi cu zi prin care copilul trece.

Una dintre cele mai bune metode de a trece peste aceasta problema este Catalogul Electronic oferit de Telekom, un pachet digital construit in parteneriat cu Adservio. Principala sa calitate este aceea de a oferi accesul la situatia copiilor in timp real. Schema este simpla. Profesorul noteaza in aceasta platforma orice este relevant in legatura cu un copil: nu doar note sau absente, ci diverse observatii despre evolutia acestuia, felul in care arata temele sale, modul in care interactioneaza in timpul orelor, tipare comportamentale relevate in contexte informale, initiative personale. Pe scurt, un astfel de instrument ofera o radiografie in timp real a procesului pedagogic prin care trece fiecare copil in parte. Pentru a se bucura de succes, ideile clare au nevoie de sustinere. De aceea, Telekom Romania a implementat acest pachet digital pentru mai multe scoli din Romania. Pachetul include tablete si conectivitate la internet pentru profesori si acces la platforma de management educational Adservio pentru toti utilizatorii. Pana in prezent, mai multe unitati de invatamant au fost deja dotate cu pachetele digitale pentru scoli de la Telekom si Adservio, printre care Colegiul National „A. T. Laurian” din Botosani, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iasi, Gradinita si Scoala Primara EUROED din Iasi, Liceul Teoretic „Școala Europeana” din Bucuresti, Gradinita si scoala IOANID din Bucuresti, Colegiul National „Spiru Haret” din Bucuresti.

Succesul procesului pedagogic depinde in special de personalizarea solutiilor educationale adresate copiilor nostri. Iar una dintre conditiile necesare pentru atingerea acestui scop este buna cunoastere a acestor nevoi si eficienta lor comunicare. Prin Catalogul Electronic Telekom viitorul educatiei se intampla deja azi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s